Wpis z mikrobloga

@Kresse: Tamto stwierdzenie jest błędne. Cieszę, że mogłem ci wytłumaczyć skoro zrozumienie tego samemu cie przerosło.

Czy podręcznik powinien uczyć przez przedstawianie błędnych stwierdzeń? Zastanów się
  • Odpowiedz
@Kresse: Zgodnie z tym co mówisz to w podstawówce powinni powiedzieć, że pierwiastek kwadratowy z ujemnej liczby to np 10 i trzymać się tego do szkoły średniej. Przecież uproszczenie i według ciebie nie ma żadnego problemu w tym, że jest nieprawdziwe :)

Zresztą o co ci chodzi? Ja tylko stwierdzam, że w tym fragmencie jest błąd. uważasz, że jest inaczej, że się ze mną kłócisz?
  • Odpowiedz
@kebab-case: No niestety ucza, ze liczby ujemne nie maja pierwiastkow, ale jakos nikomu to nie przeszkadza ogarnac pozniej bardziej zlozone i blizsze prawdzie koncepcje.

Nie kloce sie, tylko uwazam, ze p------------z sie o nieistotne szczegoly. W podreczniku takie stwierdzenie jest ok. W specyfikacji JVM oczywiscie nie xD
  • Odpowiedz
@Kresse: ALe nie rozmawiamy o istotności. Ocenisz sobie sam czy to dla ciebie ważne czy nie. Ja tylko stwierdzam, że to jest nieprawidłowe stwierdzenie, więc tylko na tym polu możesz wchodzić w dyskusje.
  • Odpowiedz