Wpis z mikrobloga

@aadm10: Tak naprawdę to ja tam nie widzę co u ciebie jest co. U mnie było tak że "ze ściany" wychodził kabel z 4 przewodami (dalej wychodzi). Na jednej parze był telefon, te dwa podłączałem do klasycznego gniazdka telefonicznego "dużego", pod telefon, a dwa pozostałe dawałem na gniazdko RJ-11 z boku. Teraz nie mam telefonu (bo po co komu stacjonarka) i na jednej parze nie mam nic, na drugiej net.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ZygoteNeverborn ja sprawdziłem miernikiem te kable i one parami są zwarte - więc nie ma różnicy czy połączone czy nie

Teraz widzę że na kablu w domu który działa jest splitter - Telefon / internet. Jutro to kupię i chyba zadziała
  • Odpowiedz
A to nie jest tak że na jednej parze masz telefon a na drugiej neta,

@ZygoteNeverborn: nie ma takiej możliwości, jedno z drugim idzie razem, po różnych częstotliwościach.

@aadm10: jak działa telefon, to i modem powinien. Jeśli nie łapie, to masz po drodze filtr ADSL, ew. równolegle do tej linii jest podłączony inny telefon, a nie ma filtra, trzecia możliwości, to że sama linia jest zbyt słaba, by
  • Odpowiedz
@zenkowik: @Jarek_P: tak, na to wygląda. Jeśli podłączam telefon prosto do gniazdka to działa.
A więc gdzieś w ścianie/ na wejściu do domu musi być zamontowany filtr który zostawia częstotliwość tylko dla telefonu?
  • Odpowiedz
@aadm10: zwykle nie jest to robione w ten sposób, splittery są instalowane między gniazdkiem a telefonem, ew. jeśli w domu jest rozprowadzona instalacja na kilka gniazdek, to może być tak, że filtr jest gdzieś po drodze między jednym a drugim. Więc zacznij od tego, czy w domu/mieszkaniu jest to jedno gniazdko, czy więcej.

A przede wszystkim, zacznijmy od pytania: czy jesteś pewien, że na tej linii jest dodana od strony
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
No więc: jeśli przepnę wszystko do gniazda modem, to we wszystkich gniazdkach będzie Internet. Czy to tak proste?
  • Odpowiedz