Wpis z mikrobloga

kurła jakie odchudzanie robi sie trudniejsze z wiekiem... pamiętam jak w liceum się #!$%@?łem na siebie, że taki się sie ze mnie ulaniec zrobił i zaczołem biegać co drugi dzień 10km i nie jeść kolacji. Chudłem wtedy 1-1.5kg na tydzień i w ok 2 miesiące byłem 10 kg lżejszy. Teraz po 30stce robie dokładnie to samo, a nawet lepszą dietę mam i w 2 tygodnie schudłem 1 kg 0_0 #odchudzanie #zdrowie
  • 36
@TwoWolves: Chudniesz jeśli dostarczasz mniej energii. Wtedy widocznie mniej dostarczałeś i więcej wydatkowałeś niż teraz. Możesz jeść nawet w środku nocy, to nie ma ogromnego znaczenia, co najwyżej będzie Ci się gorzej spało.
@siedze_w_pracy: jezeli zjesz sniadanie i obiad i potem od godzin popoludniowych do rana nastepnego dnia nic nie jesz to organizm nastawia sie na glodowki i oszczędza energie (stara sie odlozyc jak najwiecej tluszczu) a przeciez nie o to ci chodzi, nie przekraczaj limitu kcal i mozesz jesc co chcesz i kiedy chcesz, nie musisz pilnowac godziny, ważnym jest unikanie uczucia głodu
@SVCXZ: a może być też tak, że teraz mam gorszą gospodarkę metaboliczną ( tak się mówi chyba:D ) ? i mimo, że ponoszę taki sam wysiłek treningowy gorzej wykorzystuje energie i przez to mniej jej spalam?
@TwoWolves: jedyny wiekszy wplyw na twoje zapotrzebowanie kaloryczne ma dorastanie, ale krotko po 20, kiedy juz ten proces jest prawie zakonczony, to wchodzisz na staly poziom przez kilka dekad. ludziom wywala bebechy po 30 nie dlatego, ze ich metabolizm strasznie zwalnia, tylko dlatego, ze zmienia sie ich styl zycia. maja wiecej kasy na zarcie, czesciej dojezdzaja samochodem, mniej czasu na aktywnosc fizyczna ze wzgledu na dzieci, prace itp. jak zbierzesz do
a może być też tak, że teraz mam gorszą gospodarkę metaboliczną ( tak się mówi chyba:D ) ? i mimo, że ponoszę taki sam wysiłek treningowy gorzej wykorzystuje energie i przez to mniej jej spalam?

@TwoWolves: to, o czym mowisz, to adaptacja termogeniczna, ale ona ma scisly zwiazek wlasnie z dieta, a nie z wiekiem
@siedze_w_pracy: a gdzie to napisalam? Jestes az tak glupi ze czytac ze zrozumieniem nie potrafisz? Napisze to duzymi literami, uwaga:
NIEJEDZENIE KOLACJI NIE MA ZNACZENIA JEŚLI W CIĄGU DNIA PRZEKROCZYSZ SWOJĄ KALORYKE
Nie bede sie wiecej razy powtarzac, jak nie rozumiesz to idz do kogos kto ci to wyjasni.