Mirki pewnie zrobię z siebie debila ale mam takie kuriozalne pytanie. Program do liczenia izolacji dobiera odpowiednią grubość izolacji do danej dn rury i tak na przykład mam rure dn 63 program dobiera izolacje 63x22 czyli 22mm to grubość izolacji. Ale jak należy to interpretować ? Jaka będzie dn rury z założoną już izolacją: - 63+22+22=107mm czy - 63 + (22/2) = 85mm #instalacjesanitarne #ogrzewanie #budownictwo #remomtujzwykopem #kiciochpyta
@Evert oczywiście że dn wewnętrzne sie nie zmienia bo to rura przewodowa 8) Chodzi o to że mam mało miejsca w warstwie , dużo rurek i się zastanawiam czy mi się to wszystko pomieści jak dojdą izolacje
@Bandurek tak się składa że ma to znaczenie. Po pierwsze: DN nie oznacza średnicy wewnętrznej tylko nominalna, przy różnych materiałach średnica wewnętrzna może różnić się o kilka mm @Evert Druga sprawa, grubość izolacji dobiera się na średnicę wewnętrzną, która jest uzależniona od typu przewodu. Trzecia sprawa, c.o. w posadzce ma izolację 6mm. Wszystko jest opisane w Warunkach Technicznych. Dopytuje bo absolutnie nie wiem skąd się wzięło te 33mm u Ciebie.
@Bandurek, przy tej średnicy zatem grubość izolacji równa będzie średnicy wewnętrznej rury. Czyli jeśli masz wewnętrzną 51 to na zewnątrz będzie 54+51+51
@arondre no dobrze "równa średnicy wewnętrznej" ale może to trzeba podzielić na dwa tak żeby grubość izolacji po obu stronach rury dała grubość wymaganą grubość izolacji. Przeciez 54+51+54 daje absurdalnie duża średnicę.
@turok2016 ale pisząc "spokojnie starczy" masz na mysli te dobrane 33mm przez program ? Domyslam się że to 33mm powinno być po każdej stronie rury ale chyba napiszę do producenta żeby jeszcze się upewnić co do tego doboru.
- 63+22+22=107mm
czy
- 63 + (22/2) = 85mm
#instalacjesanitarne #ogrzewanie #budownictwo #remomtujzwykopem #kiciochpyta
Inny przypadek- instalacja CO. Rurka zasilająca dn54 program dobiera grubość izolacji 33mm czyli zapisuje 54x33 więc po założeniu izolacji średnica wynosi:
- 54+33+33 = 120mm
Czy
- 54 + (33/2)+ (33/2) =87mm
Noo właśnie o to chodziło. Dzięki.
Druga sprawa, grubość izolacji dobiera się na średnicę wewnętrzną, która jest uzależniona od typu przewodu. Trzecia sprawa, c.o. w posadzce ma izolację 6mm. Wszystko jest opisane w Warunkach Technicznych.
Dopytuje bo absolutnie nie wiem skąd się wzięło te 33mm u Ciebie.
Żeby być już tak mega dokladnym to tak dn to nominalna dn54 a jej Dwew 51mm 8)