Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@Xava: jakby do mojego auta taki był w normalnej cenie to bym brał.

Dlaczego?
- Będzie to odpowiedni typ oleju
- Będzie to oryginalny olej (a nie podróbka)
- Będzie go tyle co potrzeba (do jednego z moich aut wlewam 3,2l, drugie 4,2l, trzecie 5,1l i że do żadnego nie potrzeba dolewać to zostają mi takie ostatki. Do łańcucha do piły średnio się nadaje a poza tym niedługo kończę wycinki).
@readme: Szczerze to nie chce mi się porównywać specyfikacji. To nie są złe oleje, ale średnie i zawsze w tej cenie dostaniesz lepszy.
Poszukaj sobie czegoś od valvoline albo millers, to będzie półka wyżej.
@aarahon:

Będzie to odpowiedni typ oleju

Oleje innych marek też będą odpowiednie, od tego masz normy które wymaga producent, np BMW Longlife-04 (BMW LL-04)

Będzie to oryginalny olej (a nie podróbka)

Podrabiane to są oleje typu shell czy castrol, jak kupisz Millersa w dobrym sklepie to nie ma się czego bać.

Będzie go tyle co potrzeba

Co to znaczy? Nie widziałem aby producent robił kanistry o dokładnej pojemności 3.2l czy 4.2l
@Xava: Są mniejsze kanistry (np 3.5 bądź rozlewane) albo zestawy 4,5l + 1L.

Tylko wg instrukcji do mojego auta nie znalazłem oleju który by pasował. Chyba że zamiast 5W30 zalać go 0W30 ale to kosztuje 320 zł za bańkę 4L....
@Xava: No właśnie, tak to każdy mówi ale jak pojawia się konkretne pytanie, dlaczego jeden olej jest lepszy od drugiego to nikt nic nie wie, albo wie ale mu się nie chce powiedzieć ;-)

Znalazłem Valvoline 5w30 ACEA A5/B5, jest 30zł tańszy niż olej Mazdy i wydaje mi się, że to będzie jego jedyna przewaga. Jeżeli różnica jest tak mała to dlaczego nie wlać dokładnie tego, czego chce producent?

Nie należe
@readme sorry kolego, ale ten olej robi śmietnik z Twojego silnika. Ma #!$%@? właściwości, przez co zamiast oczyszczać silnik i dać mu odpowiednie właściwości ścierne, to wytwarza się masa nagaru, którą może zaszkodzić Twojej katanie. Na Twoim miejscu zrobiłbym płukankę silnika i kupił porządny olej:
Liqui Moly 10w30, Motula 10w30, Millers 10w30, lub japoński Eneos 5w30. Żeby nie było, że rzucam słowa na wiatr, to poniżej załączam poglądową fotkę, co robi Twój