Wpis z mikrobloga

@#!$%@? polecam te trzy książki autorstwa Anny Ciesielskiej. "Filozofia zdrowia" , "Filozofia życia", "Filozofia smaku". W każdej z nich oprócz przepisów masz jeszcze trochę teorii, np jakie przyprawy na co wpływają, w jakiej kolejności dodawać je do potraw, jakie rzeczy jeść przy różnych chorobach itp
@#!$%@? tak. Ogólnie w tych książkach chodzi o kuchnię Pięciu Przemian.
Ja juz od jakiegoś czasu gotuję wg zaleceń z tych książek i powiem Ci ze nie tylko się lepiej czuje ale też to jedzenie jest pyszne, dobrze doprawione..przed lekturą tych książek nie używałam aż tylu przypraw w kuchni co teraz.

Poniżej wklejam spis treści z filozofii smaku, zerknij sobie czy to coś czego szukasz czy niekoniecznie:

Nasze tu i teraz
U
@tomahawkk: Niestety nic z tego. Bardziej chodziło mi coś w stylu "nie dawaj cukru do potrawy gdy dałeś już miodu" albo "możesz zastąpić ostrą paprykę, ostrym pieprzem". Oczywiście dałem banalne przykłady, ale właśnie chodzi mi o takie analogie, substytuty, rezultaty miksowania i opisy wpływu smażenia/gotowania składnika X