Wpis z mikrobloga

#prestashop #webdev

Mirki

Mam prestę 1.6 i wersja PHP ... 5.3 (ʘʘ)

Po aktualizacji (via htaccess) nawet do 5.4 (wymóg wtyczki płatności) wywala mi 500 error :/

Jakieś pomysły? Wina całego systemu czy jakiś moduł? Jak sprawdzić który moduł może powodował ten błąd :/ ?
  • 98
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@januzi: wszystko względnie działa w dotpay poprawnie ale nie wraca do sklepu po zakupie w dotpay - nie mogę zaktualizować wtyczki do najnowszej bo wywala błędy przez stare PHP więc jest to błędne koło ... Wersja zainstalowana 1.4.9 a najnowsza z 2017 roku to 2.3.1
  • Odpowiedz
@JcL: W formularzu płatności poszukaj inputa z nazwą url i sprawdź co jest w nim wpisane. Jeśli jest pusty, to masz odpowiedź dlaczego nie wraca. W takim wypadku należy we wtyczce poszukać miejsca generowania i tam poprawić, żeby wstawiło adres powrotny do sklepu.
  • Odpowiedz
@januzi: adres jest poprawny ma ID zamówienia i status=OK, ale nie wraca do podsumowania zamówienia :/

Tak czy siak jest to presta 1.6 na php 5.3 ze starą wtyczką płatności (1.4.9) ... To nie jest rozwiązanie sprawy :/

Gdy chce zainstalować coś nowszego to wywala błędy - w każdej możliwej i znanej w PL bramce płatności ...
  • Odpowiedz
@JcL: Jeśli nie ma za wiele "nowoczesnych" wstawek, to da się wtyczkę dopasować do starej wersji php.

$data = (isset($params['form']))?$params['form']:[]; zamienić na

$ar = array() ;
$data = (isset($params['form']))?$params['form']:$ar;

Linia 50 w pliku dotpay.php
  • Odpowiedz
@januzi: Unknow error w linii 110 w pliku /home/public_html/modules/dotpay/models/CardBrand.php
[2048] Declaration of DotpayCardBrand::save() should be compatible with that of ObjectModelCore::save()
  • Odpowiedz
@JcL: Masz w pierwszej linijce tego co wkleiłeś. Najpierw nieznany błąd, potem linia, potem plik i na końcu, że save musi być kompatybilna z rodzicem.
  • Odpowiedz
@januzi: public function save() zmieniłem na public function save( boolean $null_values, boolean $autodate )

I nic to nie dało :/
  • Odpowiedz
@januzi: tak

Unknow error w linii 110 w pliku /home/domains/public_html/modules/dotpay/models/CardBrand.php
[2048] Declaration of DotpayCardBrand::save() should be compatible with that of ObjectModelCore::save()
  • Odpowiedz
@januzi: Twoja wersja PHP jest przestarzała: 5.3.28

Ta wtyczka może działać nieprawidłowo. Zalecamy aktualizację przynajmniej do wersji PHP 5.4

Instaluje klucze i zobaczę czy pójdzie zakup ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
d--a, po zamówieniu testowym wraca do sklepu ze statusem: module/dotpay/back?orderId=81&status=OK z błędem:

PHP Parse error: syntax error, unexpected '[' in /home/public_html/modules/dotpay/controllers/front/status.php on line 64, referer: [https://www.domena.pl/module/dotpay/back?orderId=81&status=OK](https://www.domena.pl/module/dotpay/back?orderId=81&status=OK)
Linia 64 to ten kod:

https://pastebin.com/rndjnFs6
  • Odpowiedz
@januzi: dodatkowo podczas procesu zakupu wyświetlił się error podczas zapisywania danych kupującego :o

Po kilku odświeżeniach strony płatności mam to:

Upłynął czas oczekiwania na potwierdzenie płatności. Kiedy zostanie potwierdzona, wówczas na Twój adres e-mail wyślemy wiadomość z potwierdzeniem. Jeżeli płatność nie zostanie potwierdzona, skontaktuj się ze sprzedawcą, podając mu numer zamówienia: VXFFWNMOE

Zamówienie poszło realnie na sklep, zaraz zobaczę nowy kod ale musze sprawdzić nowy błąd przy zapisie danych :/
  • Odpowiedz