Wpis z mikrobloga

Budował się ktoś ostatnio z was? Ile zapłaciliście łącznie za budowę domu? Kiedy i gdzie to było, o jakim stanie mówicie, jaka wielkość?
Sam się zastanawiam nad budową. Mam działkę. Mam trochę kasy ale zastanawiam się ile jeszcze muszę dozbierać żeby w połowie budowy się nie okazało, że mam koniec kapitału.
Najbardziej mnie interesuje cena za SSZ. Jak już na to uzbieram to mogę zaczynać przygodę bo resztę można robić etapami. Tak w ciemno obstawiam, że to około 150k ale wolę się upewnić
#budownictwo #budujzwykopem
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Budował się ktoś ostatnio z was? Ile zapłaciliście łącznie za budowę domu?

@tomazzi: to tak samo jakbyś zapytał kupował ktoś z was nowe auto ostatnio? Ile zapłaciliście łącznie za cały samochód z oponami?

Za mało danych. My z narzeczonym za dom piętrowy około 150 mkw nastawiamy się na 450-500 k za stan surowy zamknięty (takie mniej więcej dostaliśmy oferty). System zlecony oczywiście.
  • Odpowiedz
@tomazzi: za bardzo ogólne pytanie. Znam takich co za 150 m2 SSZ dali ponad 500k (piętrowy), a znam tez takich, co za 800k wybudowali lux chatę 150m2 (parterowy) z podlogowka, oknami HS 7x3 metry, z prawie całym wyposażeniem w srodku (w tym kuchnia z wyspa 3m, dwie duze łazienki + wc). Budowane w tym samym czasie, ale w rożnych miejscach i roznymi systemami.
  • Odpowiedz
@tomazzi: 150 k myślisz wystarczy na surowy zamknięty z takimi wymaganiami? Myślałam że rzucając taką kwotą masz na myśli parterówkę 90 mkw z wiatą i pracę własnymi ręcoma. Za system zlecony licz dwa razy więcej minimum (a i jak Ci ktoś za tyle zrobi to daj znać, przemierzę morza i rzeki żeby mieć tego wykonawcę).
  • Odpowiedz
@tomazzi: ceny są zaniżone jak dla mnie do granic.
Przede wszystkim brakuje robocizny wszystkiego.
Gdzie cena za projekt?
Gdzie instalacje elektryczne?
Gdzie szambo czy podciąg do kanalizacji?
  • Odpowiedz
@nama: ceny zawierają robociznę, to widok uproszczony. Projektu nie zaliczam do kosztów budowy. SSZ jest bez instalacji. Ogrzewanie to też nie jest SSZ. SSZ dla mnie, i z tego co widzę nie tylko dla mnie, to fundamenty, ściany, okna, drzwi, brama garażowa, dach z pokryciem.
Dzięki za link
  • Odpowiedz
@tomazzi: Dom 120 m z użytkowym poddaszem. SSZ wyszło około 130k. Trochę sam robiłem tj szalunki na pierwszy strop, fundamenty, ocieplenie drugiego stropu i fundamentów, chudziak i kanalizacja podposadzkowa. Podkarpacie. Działkę dostałem.
  • Odpowiedz
@tomazzi: nie napisałeś najważniejszego jaki region polski
ceny robocizny różnią się znacznie porównując zachód i i wschód
działka uzbrojona ? jak nie to na same media możesz wydać lekko 15-20 k
  • Odpowiedz