Budował się ktoś ostatnio z was? Ile zapłaciliście łącznie za budowę domu? Kiedy i gdzie to było, o jakim stanie mówicie, jaka wielkość? Sam się zastanawiam nad budową. Mam działkę. Mam trochę kasy ale zastanawiam się ile jeszcze muszę dozbierać żeby w połowie budowy się nie okazało, że mam koniec kapitału. Najbardziej mnie interesuje cena za SSZ. Jak już na to uzbieram to mogę zaczynać przygodę bo resztę można robić etapami. Tak w ciemno obstawiam, że to około 150k ale wolę się upewnić #budownictwo #budujzwykopem
Budował się ktoś ostatnio z was? Ile zapłaciliście łącznie za budowę domu?
@tomazzi: to tak samo jakbyś zapytał kupował ktoś z was nowe auto ostatnio? Ile zapłaciliście łącznie za cały samochód z oponami?
Za mało danych. My z narzeczonym za dom piętrowy około 150 mkw nastawiamy się na 450-500 k za stan surowy zamknięty (takie mniej więcej dostaliśmy oferty). System zlecony oczywiście.
@tomazzi: za bardzo ogólne pytanie. Znam takich co za 150 m2 SSZ dali ponad 500k (piętrowy), a znam tez takich, co za 800k wybudowali lux chatę 150m2 (parterowy) z podlogowka, oknami HS 7x3 metry, z prawie całym wyposażeniem w srodku (w tym kuchnia z wyspa 3m, dwie duze łazienki + wc). Budowane w tym samym czasie, ale w rożnych miejscach i roznymi systemami.
@nikita @nama @dobrzecisiewydaje Dom około 140-160m. Garaż na dwa stanowiska, choć nie wykluczamy jednostanowiskowego garażu. Piętro z użytkowym poddaszem. Bez podpiwniczenia. Blachodachówka. Działka prostokątna, płaska
@tomazzi: 150 k myślisz wystarczy na surowy zamknięty z takimi wymaganiami? Myślałam że rzucając taką kwotą masz na myśli parterówkę 90 mkw z wiatą i pracę własnymi ręcoma. Za system zlecony licz dwa razy więcej minimum (a i jak Ci ktoś za tyle zrobi to daj znać, przemierzę morza i rzeki żeby mieć tego wykonawcę).
@tomazzi: ceny są zaniżone jak dla mnie do granic. Przede wszystkim brakuje robocizny wszystkiego. Gdzie cena za projekt? Gdzie instalacje elektryczne? Gdzie szambo czy podciąg do kanalizacji?
@nama: ceny zawierają robociznę, to widok uproszczony. Projektu nie zaliczam do kosztów budowy. SSZ jest bez instalacji. Ogrzewanie to też nie jest SSZ. SSZ dla mnie, i z tego co widzę nie tylko dla mnie, to fundamenty, ściany, okna, drzwi, brama garażowa, dach z pokryciem. Dzięki za link
@tomazzi: 112metrow w parterze do stanu kładzenia płytek 280k, materiały najwyższej jakości, dachoweczka mayer holsen plus pompa ciepła pw jako źródło ciepła
@tomazzi: Dom 120 m z użytkowym poddaszem. SSZ wyszło około 130k. Trochę sam robiłem tj szalunki na pierwszy strop, fundamenty, ocieplenie drugiego stropu i fundamentów, chudziak i kanalizacja podposadzkowa. Podkarpacie. Działkę dostałem.
@tomazzi: nie napisałeś najważniejszego jaki region polski ceny robocizny różnią się znacznie porównując zachód i i wschód działka uzbrojona ? jak nie to na same media możesz wydać lekko 15-20 k
Sam się zastanawiam nad budową. Mam działkę. Mam trochę kasy ale zastanawiam się ile jeszcze muszę dozbierać żeby w połowie budowy się nie okazało, że mam koniec kapitału.
Najbardziej mnie interesuje cena za SSZ. Jak już na to uzbieram to mogę zaczynać przygodę bo resztę można robić etapami. Tak w ciemno obstawiam, że to około 150k ale wolę się upewnić
#budownictwo #budujzwykopem
@tomazzi: to tak samo jakbyś zapytał kupował ktoś z was nowe auto ostatnio? Ile zapłaciliście łącznie za cały samochód z oponami?
Za mało danych. My z narzeczonym za dom piętrowy około 150 mkw nastawiamy się na 450-500 k za stan surowy zamknięty (takie mniej więcej dostaliśmy oferty). System zlecony oczywiście.
Komentarz usunięty przez autora
Przede wszystkim brakuje robocizny wszystkiego.
Gdzie cena za projekt?
Gdzie instalacje elektryczne?
Gdzie szambo czy podciąg do kanalizacji?
Dzięki za link
ceny robocizny różnią się znacznie porównując zachód i i wschód
działka uzbrojona ? jak nie to na same media możesz wydać lekko 15-20 k