Wpis z mikrobloga

Słynne zdjęcie z piątego kongresu Solvaya. To wręcz niebywałe jak w tamtych czasach postęp zaczął #!$%@?ć, co trwało jeszcze dziesiątki lat. Kiedyś, jeszcze w wiekach ciemniejszych prawnuk z pradziadkiem mogli swobodnie rozmawiać, bo jedyne co ich roznilo to że jeden chodził srać za chałupe, a drugi do wychodka. Obecnie pradziadek nie byłby w stanie porozumieć się z prawnukiem, żyją w całkowicie innych światach, za tym nowoczesnym technologicznym dziadek nie nadąży. Zawsze mnie ciekawiło jak to będzie za te powiedzmy 100lat i wydaje mi się, że wtedy nie będzie takiej różnicy. Rozwój niestety wyhamowuje. Szanse na powtórkę z dynamicznego rozwoju widzę tylko w rozwoju mechaniki kwantowej, która z kolei pozwoli na budowę sensownych algorytmów AI. W innym przypadku prawnuk jedyne czym cię zaskoczy to lepsza grafika w modzie do fortnite

#gownowpis #grupazanizaniapoziomuwykopu
Pobierz
źródło: comment_Wc6EisUtSz0Xd79CYI2Ddv5fxGhL48X2.jpg
  • 6
@ChamskoCytuje: Właśnie sie wczoraj zastanawiałem na IA i życiem pozaziemskim. Jeżeli sztuczna inteligencja ma własiwie nieskończone mozliwości rozwoju to już powinna się z nami kontaktować. Z drugie strony jesli istnie pewnie maw dupie nasz gatunek tak jak my mamy #!$%@? na roztocza.
@tomasz-diog: Byłbym ignorantem wierząc że przy skali wszechświata którą znamy nie istnieje nigdzie indziej życie. Czy byli na Ziemi? Ciężko powiedziec, raczej się tego nie dowiemy nigdy. Co do AI, to myślę że dopiero po stworzeniu AI na komputerach kwantowych byłaby szansa na zrobienie czegoś co samo by się replikowało w coraz lepsze formy. Klasyczne procesory mają zbyt duże ograniczenia i pozwolą na odtworzenie co najwyżej inteligencji myszy. Za to w
@tomasz-diog: mozliwe ze juz gdzies to powstalo, mozliwe tez ze pewne kregi osob maja dostep do takich zaawansowanych techologii. Zawsze nową technologię ma najpierw wojsko. A gdy wejdą już na nowy etap poprzedna technologia trafia do ludu