Wpis z mikrobloga

Witam poszukuję roweru do codziennych przejażdżek (mieszkam na wsi) i co jakiś czas dojazd do pracy ok 20km w jedną stronę. W tygodniu +/-200km chciałbym nim robić. Droga asfalt/szuter. Dodam że lubię szybką jazdę :) Najbardziej skłaniam się do triban 100 ze względu na cenę. Od razu co chciałbym przy nim zrobić to wymiana przerzutki na klamko-manetki czy przy takim zabiegu muszę od razu wymieniać wolno-bieg na kasetę co za tym idzie piastę oraz koło, przerzutkę itd Może ktoś by coś podpowiedział i tak z biegiem czasu chciałbym założyć lepszy osprzęt :) Druga opcja to triban 500. ew kupono jakiejś używki tylko co :) Dzięki za rady.
#rower #triban100 #triban500
  • 14
@panato: Doradzisz coś do ok 1500zł nie chce typowej szosy :) W tym t100 na chwilę obecna tylko chciałbym założyć te klamko-manetki i i może lepsze hamulce a reszta osprzętu to tak tylko dodatkowo za jakiś czas :)
@ShadowKos: od razu rozwieję Twoje wątpliwości, niedawno zrobiłem upgrade jak opisujesz, czyli koło + kaseta + klamkomanetki do T100, tylko dlatego że miałem to wszystko z szosy. Nie opłaca się taki zabieg, wydasz więcej niż za tribana 520 nowego z robocizną. a dalej będziesz miał cięzką ramę i stalowy widelec.

Szukaj używki Tribana 520, opony wrzucisz 35mm i zmieści się błotnik. Możesz około 1500zł wyrwać w super stanie.
@ShadowKos: Przelatałem na Tribanie 100 jakieś 1.5 sezonu (~6000 km), głownie trasa do pracy i z powrotem 20 km. Przerzutka wcale nie jest tak tragiczna jak może się wydawać a jej obsługa po kilku trasach jest bardzo przyjemna. Najgorsze były papierowe opony które przebijały się regularnie. Myślę, że za 999 zł nic lepszego nie dostaniesz a jest to dobry sposób żeby sprawdzić czy złapiesz zajawkę, potem możesz sprzedać z mała stratą
@dymel: Na da się on też na mniej utwardzone, boczne drogi?

@Matt_Tailor Patrzyłem też na tego z gosport. Na chwilę obecną nie chce wydawać więcej jak 1500zł może w przyszłości jak ten typ roweru mi przypasuje pomyślę nad czymś lepszym.

@mmichal A jak ogólne wrażenia z użytkowania po takim upgrade? Zastanawiam się nad tą używaną 520. Ogólnie to mam zamiar na dniach przejechać się do decathlon i przymierzyć się do 100,
@ShadowKos: powiem ci tak, mam 520, i t100, różnica jest duża między nimi, T100 to taki terminator nie szkoda nim się w krzaki wdzierać i ogólnie taki fajny rower na początek. Ale cięzki i trochę osprzęt odstaje. Jednak po upgrade to nie ten rower, sztywność i ta manetka oryginalna to porażka, jak się raz na 520 przejedziesz to sam zobaczysz ze to przepaść.
@mmichal: Ok to chyba będę patrzył na te dwa modele t100 i 520 bo 500 chyba jest słabo opłacalna. Właśnie na + t100 że nie będzie bardzo szkoda :) Jutro w deca sobie je dokładnie obejrzę co i jak. Jak patrze na tą 520 to wygląda mi ten rower na gładki asfalt :/ Jeszcze mam pytanko przy 187 wzrostu jaka wielkość ramy będzie najlepsza