Aktywne Wpisy
#przegryw
Nie widziałem jeszcze nigdy tak obleśnych i aseksualnych cycków jak tej blankary od #cyckinawosp ... A obejrzałem w swoim życiu terabajty filmów dla dorosłych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#wgw #logikarozowychpaskow #wosp #p0lka
Nie widziałem jeszcze nigdy tak obleśnych i aseksualnych cycków jak tej blankary od #cyckinawosp ... A obejrzałem w swoim życiu terabajty filmów dla dorosłych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#wgw #logikarozowychpaskow #wosp #p0lka
motorbreath87 +49
#skany #staregry #gry
Wrzuciłem na archive ten numer ksg ( ͡° ͜ʖ ͡°) wołam @Michalski06 i @Panjanpan
Może w końcu uda się dokończyć skanowanie brakujących roczników Clicka i brakujących poradników z pierwszych numerów - nowy skaner i Internet = powinno iść sprawniej ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://archive.org/details/084_20230202
Wrzuciłem na archive ten numer ksg ( ͡° ͜ʖ ͡°) wołam @Michalski06 i @Panjanpan
Może w końcu uda się dokończyć skanowanie brakujących roczników Clicka i brakujących poradników z pierwszych numerów - nowy skaner i Internet = powinno iść sprawniej ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://archive.org/details/084_20230202
Mircy jest tu jakiś chemik który odpowie mi na pytanie odnośnie reakcji utlenienia?
Chcę zrozumieć na pewną rzecz w związku z rozpuszczaniem Nadwęglanu sodu w wodzie, i mam jeszcze jedno trochę zawiłe pytanie.
Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby było jasne - ja jestem totalnie zielony z chemii :-D
Tej wiedzy potrzebuję w związku z hobby - piwowarstwem domowym.
@mikii77:
Najpierw małe wprowadzenie:
W paru miejscach na przestrzeni czasu przeczytałem, że po wsypaniu owego Nadwęglanu sodu (NS) do
Tu chodzi o to, że skoro już robi się piwo, do którego wrzuca się ogromne ilości chmielu, chciałoby się aby to chmielenie było jak najbardziej wydajne, a nie straciło sens zanim zdążysz spić daną warkę ;-)
warto zatem stosować każdą metodę, która pomaga choćby w niewielkim stopniu
@wertychochlik: Jasne, aromat piwa chmielonego "na późno" oraz na zimno różni się zarówno zapachem jak i trwałością i nie jest to jakaś tajemnica. Zastanawia mnie jak długą "trwałość" chcesz osiągnąć i jaki
Sam sobie odpowiedziałeś - "takie piwa najlepiej smakują najświeższe" - a to ma swój powód, tj. nietrwałość aromatów odchmielowych miedzy innymi przez kontakt z tlenem (a w piwach domowych w szczególności).
Sens więc jest taki, by dłużej zachować tę świeżość. Wydłużyć czas, w którym piwo ma swój złoty środek w smaku, idealny balans między dojrzałością i świeżością, bo niejednokrotnie gdy
@wertychochlik: Trzeba pić wcześniej, np zaprosić kolegów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Rozumiem, że testy były robione na jednej warce, tzn do części dodałeś kwasu a do drugiej nie?
Tak, warka bez dodanego kwasu nie tylko ze znacznie słabszym aromatem chmielowym ale też w kolorze ciemniejsza, co potwierdziło że kwas hamuje utlenienie. Nie jest jednak go w stanie wyeliminować, po prostu odsuwa go w czasie
Ostatnio dostałem od kolegi, młodego piwowara (5/6 warka) AIPA, potrzymałem je ok. 3 tygodni bo nie miałem kiedy zdegustować albo zapominałem i po otwarciu objawiła się
Komentarz usunięty przez autora