Wpis z mikrobloga

Jakie wewnętrzne dyski twarde polecacie w kwestii bezawaryjności ? Którymi modelami warto się zainteresować do przechowywania ważnych danych (foto/video itp.), praca z materiałami będzie odbywała się na systemowym SSD. Od razu piszę że chcę kupić z dwa dyski 3.5 po 2-3 TB i nie będę się bawił w macierze RAID itp. Użyłem tagów dotyczących fotografii/video ponieważ chciałbym poznać wasze zdanie i na jakich nośnikach przechowujecie dane.

#komputery #pcmasterrace #pytanie #technologia #kiciochpyta #pc #dyski #hdd #dane #pytaniedoeksperta #dysktwardy #fotografia #filmowanie #obrobkavideo #photoshop #montaz
s.....y - Jakie wewnętrzne dyski twarde polecacie w kwestii bezawaryjności ? Którymi ...

źródło: comment_1d9l9abrSf35xg3eVuMVCbzkjvweT4rG.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@s-k-fantasyfactory: 2x WD spięte w najprostszy mirroring z użyciem kontrolera RAID jaki chyba każda płyta ma na pokładzie.
A jak nie RAID to i tak dwa fizyczne dyski z regularnym automatycznym robieniem kopii z jednego na drugi.
  • Odpowiedz
@s-k-fantasyfactory: Nie musisz się bawić w raid ale nawet dwa najgorsze 2 seagate-y przechowujące te same dane (jeden w roli backupu) będą znacznie bardziej bezawaryjnym rozwiązaniem od najlepszego uber drogiego serwerowego pojedynczego dysku twardego HGST.
  • Odpowiedz
@s-k-fantasyfactory: to chyba nie były P300 ale też od toshiby modele. P300 są spoko, ale jak sie boisz to masz jeszcze seagate które ostatnio lepiej wychodzi niż WD jeśli chodzi o niezawodność
  • Odpowiedz
Od razu piszę że chcę kupić z dwa dyski 3.5 po 2-3 TB i nie będę się bawił w macierze RAID itp.

@s-k-fantasyfactory: Jako gość zawodowo odpowiedzialny za tego typu rzeczy powiem Ci, że żaden pojedynczy dysk nie zapewni Ci takiej ochrony danych jak właśnie RAID. Jeśli te materiały są faktycznie dla Ciebie bardzo ważne, to dziwi mnie fakt, że "nie będziesz się bawił" w RAID.
  • Odpowiedz
@s-k-fantasyfactory: Jeśli brakuje Ci wiedzy technicznej to kup gotowe urządzenie w postaci jakiegoś NASa (np. Synology). Jest to praktycznie jednorazowy wydatek, a przynajmniej starczy na lata. Do tego jeśli ma chronić Twój biznes (a tak wywnioskowałem z Twojego opisu), to sądzę, że będzie to dobry wybór :) Myślę, że spokojnie sobie poradzisz, bo konfiguracja jest dość prosta i przeciętny "klikacz" komputerowy sobie to ogarnie :)
  • Odpowiedz
w pracy SSD 2.5cala do projektów w toku, 1TB HDD na wszelkie Assety, NAS 32TB z dyskami Seagate Barracuda w RAID 3 jako storage + całość backupowana co tydzień na FTP w serwerowni

@kj5: przyznaje panu 99,9 raz na tydzień to jednak za rzadko ;)
  • Odpowiedz
@s-k-fantasyfactory: twarde talerzowe pod Sata polecam bez wahania WD Re - chodza jak ta lala. Jesli masz interfejs Sas to HGST 10K jest bardzo fajne.
Z duzych dyskow SSD przy czestym zapisie to zdecydowanie Micron Max 5200 - zarowno wersje 1 jak i 2tb - olbrzymia zywotnosc i przyzwoite osiagi plus wiele opcji konfigurowania. Przy bardzije zbilansowanym uzyciu tansze Pro lub nawet Eco jesli dominuje odczyt tez sa okej.

PS:
  • Odpowiedz