Aktywne Wpisy
Z ambitnej osoby, z wyróżnieniami na studiach na politechnice, doszłam do momentu, że po prostu marzę o pracy typu żabka / biedronka / stacja paliw, ale nie wiem jak zniosę presję rodziny, że jak to tak, ja taka mądra miałam być, a w sklepie pracuję. 3 lata pracy z szefem narcyzem sprawiło, że czuję, że spleśniał mi mózg, a pewność siebie szoruje po dnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Elberus +122
@guest: zapomniało się o kilku drobnych dolcach od wujka sama w ramach planu marshalla? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Skąd się wzięło 95% ówczesnego dochodu narodowego niemiec, tj. tuż po wojnie w kraju ze zniszczoną gospodarką?
IG Farben produkowało marki na tony?
Rzuć jakimś szybkim cytacikiem z pierwszej strony google ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ajwaj ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@HeadH: temat historii alternatywnej jest śliski, bo zakładamy same dobre ścieżki i wybory. Jakby tu komuchy z butami nie weszły, to najpewniej wróciłaby sanacja w jakiejś formie, czyli faktyczna dyktatura. Można gdybać kto byłby liderem, bo nie wiemy w którym punkcie historia ma skręcać, ale nawet jakby wszystko
Polska nigdy średnia nie dorównywała zachodniej Europie nawet za czasów Jagiellonów. Pogoda się z tym.
A rozwój Polski w pierwszych latach komunizmu był szybki. Potem było widać że calkowicie planowana gospodarka jest gorzej zarządzana niż uregulowana zachodnia gospodarka.
Ciągle ktoś to pisze na wykopie i ciągle temat powraca ile można.
I temat dotyczy wyłącznie germanii i zachodu po IIwś, a nie historii europy. Tym bardziej nie mam ochoty kręcić wichury nt. polski. Bo większy sens ma zawracanie rzeki kijem, niż kolejna godka o tym p-----------m kraju.
@HeadH: juz nie mówiąc o tym że ekonomicznie Niemcy wygrali 2 wojnę światową
@qoszmar: Jak nawiał jeden z moich wykładowców „Da się dobrze przegrać wojnę?”;)