#bieganie #mikrokoksy Mirki od dłuższego czasu mnie to zastanawia. Jeden raz mogę wyjść z domu zacząć biec i komfortowo przebiec 5/6 km. 3 dni później te same warunki, a ja po 2km już umieram i nie mam siły. Co może być przyczyną?
@vadim_lbn: czyli jeśli dzień wcześniej wieczorem zjadłem paczka i p--o to jest przyczyną? Zawsze myślałem że liczy się to co jem rano. Przed bieganiem.
@DorodnyTucznik: w zależności od biegu, bo to przeważnie dla dłuższych niż 40km - ale nawet to co zjadłeś na 48h przed może mieć znaczenie. Dla 5km powiedziałbym: kolacja dnia poprzedniego, napoje, samopoczucie, ogólne zmęczenie organizmu (stres) i pewnie jeszcze kilka rzeczy się uzbiera. Polecam obserwować co jadasz i jak się czujesz gdy biegnie się Ci super, a co gdy tragicznie. Przy słabym wytrenowaniu wystarczy, że przyśpieszysz za mocno, za szybko
Ja przeważnie pierwsze 2 kilometry biegnę normalnie, pilnuję tempa, oddechu itp - później zaczyna się gorzej (ale biegam rzadko, kondycha słaba od siedzenia przy kompie)
Mirki od dłuższego czasu mnie to zastanawia. Jeden raz mogę wyjść z domu zacząć biec i komfortowo przebiec 5/6 km. 3 dni później te same warunki, a ja po 2km już umieram i nie mam siły. Co może być przyczyną?
Obserwuj i wprowadzaj zmiany
Dla 5km powiedziałbym: kolacja dnia poprzedniego, napoje, samopoczucie, ogólne zmęczenie organizmu (stres) i pewnie jeszcze kilka rzeczy się uzbiera. Polecam obserwować co jadasz i jak się czujesz gdy biegnie się Ci super, a co gdy tragicznie.
Przy słabym wytrenowaniu wystarczy, że przyśpieszysz za mocno, za szybko
Ja przeważnie pierwsze 2 kilometry biegnę normalnie, pilnuję tempa, oddechu itp - później zaczyna się gorzej (ale biegam rzadko, kondycha słaba od siedzenia przy kompie)
@DorodnyTucznik: niedobor sterydow w diecie