Wpis z mikrobloga

Wczoraj czytałem tak dużo wpisów, że takiego wielkiego talentu w Polsce nie uszanowano jak Krzysztof Piątek. Wiecie dlaczego tak mało osób wiedziało to, że Piątek wypali? To ja wam odpowiem chociaż pewnie i tak jak zwykle do większości pustych łbów to nie dotrze.

1. 21.06.2016 - Piątek strzela bramkę Legii Warszawa dla Zagłębia Lubin. Jedna bramka wiosny nie czyni, ale...
2. 28.08.2016 - Piątek przechodzi do Cracovii za 700 tysięcy euro!
3. 19.05.2018 - Piątek zdobywa 21 bramkę w lidze dla Cracovii.

I co się dzieje w mediach? Angulo i Carlitos bezsprzecznie okrzyknięci najlepszymi napastnikami ligi. Niezgoda promowany na trzeciego najlepszego napastnika z 13 bramkami. A sukces Piątka kompletnie pomijany przez między innymi Stanowskiego w licznych rankingach, i Mateusza Borka, który zawsze uwzględniał Piątka w klasyfikacji za Niezgodą. Najpierw Stanowski tłumaczy się, że Piątek nastrzelał chyba z 9 bramek z karnych, a jak wiadomo dla Stanowskiego bramki z karnych się nie liczą bo przecież karny to jak gol, nie musisz ich nawet trenować na treningu, a poza tym to do karnych wybiera się najsłabszego w drużynie. Po tym jak komentatorzy zmieszali go z błotem to Stanowski zaczął się tłumaczyć, że bramki Niezgody miał największy wpływ na zdobycz punktową i tabelę co już trudniej zweryfikować, ale sam kiedyś pokusiłem się o stworzenie tabelki i wyszło mi kiedy liczę bramki znaczące (czyli wszystkie te, które nie są na podwyższenie wyniku wygrywającego i nie są bramkami strzelonymi dla drużyny, która i tak przegrała) to wyszło mi, że Piątek zarobił prawie 20 punktów dla Cracovii, a Niezgoda coś w okolicach 14. Mało tego, Niezgoda nie był nawet najbardziej wpływowym zawodnikiem w Legii bo lepszymi okazali się z osobna Kucharczyk i Hamalainen. Oczywiście nikomu z dziennikarzy nie chciało się tego zweryfikować i przyjęli mądrości Stanowskiego za prawdę objawioną.

Później powołania do Kadry. Jakimś dziwnym trafem to właśnie Piątek zostaje przez Nawałkę powołany do szerokiej kadry zamiast Niezgody.

Reszta to historia.

Dlaczego ludzie dają się tak manipulować "dziennikarzom" celebrytom i nie widzą, że promują oni piłkarzy swoich kolegów - agentów piłkarskich?

Na załączonym screenie widać, że nawet Canal+ gimnastykował się i zawężał rankingi do grupy mistrzowskiej, żeby tylko strzelec Legii pojawił się gdzieś tam w zestawieniu. Bo gdyby włączyli strzelców ze strefy spadkowej to przecież Niezgoda jeszcze za Robakiem i Paxiao.

Linki do historycznych wpisów:
https://www.wykop.pl/wpis/31729407/kompletnie-nie-rozumiem-zachwytow-nad-niezgoda-gdy/
https://www.wykop.pl/wpis/32111447/dlaczego-ten-piatek-nie-pasuje-tak-warszawiakiom-z/
https://www.wykop.pl/wpis/35508221/dlaczego-krzysztof-piatek-bedzie-tak-dobry-jak-lew/
https://www.wykop.pl/wpis/35601387/macie-dosc-influenserow-mejwenow-liderow-opinii-i-/

#mecz #piatek #seriea #cracovia #weszlofm
Robol - Wczoraj czytałem tak dużo wpisów, że takiego wielkiego talentu w Polsce nie u...

źródło: comment_wl4TSSwMeXdflqJT27J3R3SAkoBRtRZD.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Robol: jako Legionista przyznam Ci rację i miałem dać podobny wpis. Zeszły sezon z racji tego że miałem potwornie mało czasu trochę mi umknął jako nieśledzony - oglądałem tylko Legię w zasadzie.
Teraz zastanawiam się jakim cudem w mediach tak naprawdę praktycznie nic nie mówiło się o Piątku - z poprzednich sezonów zapamiętałem go jako "no jeden z jakichś tam młodych grajków - trochę strzela trochę nie, ilu takich było".
  • Odpowiedz
@Robol: Generalnie jakby Piątek strzelał w zeszłych sezonach dla Legii i strzeliłby nawet połowę mniej bramek to by go do Barcelony już pchali bezpośrednio z Warszawy. Dla Krzyśka to i nawet lepiej że nie było wokół niego szumu.
  • Odpowiedz
@peetee: a to, że wielu Legionistów widziało to i się z tego śmiało to też wiem. Przykład z powyższych linków w załączniku - @Oskarek89.

Co do mediów to zdarzały się prawdziwe artykuły:
https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/lotto-ekstraklasa/cracovia/krzysztof-piatek-odejdzie-z-cracovii-najpierw-chce-zdobyc-korone-krola-strzelcow/tv89124
Ale co z tego skoro w rankingach z powyższego wpisu był wymazywany i niedzielny kibic, który nie śledził Cracovii kompletnie o nim nie słyszał?

Ja z jednej strony jestem bardzo zadowolony, że miałem rację co
Robol - @peetee: a to, że wielu Legionistów widziało to i się z tego śmiało to też wi...

źródło: comment_V74a2q2WjBcMiDLKtgNh3YZCjYD4Tj60.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Robol: dziwne zasady przyznawania miejsc w rankingach dotyczą chyba wszystkich pozycji. Osobiście uważam, że Runje był jednym z trzech najlepszych (jeśli nie najlepszym!) środkowym obrońcą zeszłego sezonu - Ekstraklasa nominowała Dilavera, Helika i Rymaniaka ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@peetee: no to podobnie to zrozumiałem, ale co innego miał powiedzieć zadeklarowany Legionista, który widzi jak dziennikarze i spora grupa zaślepionych Legionistów tak ostentacyjnie manipuluje?
  • Odpowiedz
@Robol: ta sytuacja po prostu pokazuje po raz kolejny poziom polskiego dziennikarstwa sportowego, czyli kółko wzajemnej adoracji, gdzie promuje się swoich kolegów piłkarzy/trenerów/agentów i deprecjonuje sukcesy całej reszty. Gdyby ta sportowa otoczka działała lepiej to chociażby w takiej Wiśle nigdy by nie doszło do takiej sytuacji jaka ja spotkała i można by wymieniać dalej. Odnośnie promowania zawodników to na ogół im większy szum wokół jakiegoś pilkarza tym większa szansa, ze
  • Odpowiedz
Ludzie dalej wysrywy oskarka biorą na poważnie XD

@Monitariusz: to chyba ty wziąłeś jego wpis zbyt na poważnie. Znalazłem Legionistę w podlinkowanych wpisach, akurat wyśmiewał całą sytuację z niedoszacowaniem Piątka to wkleiłem tu jego wpis, żeby zaznaczyć, że nawet Legioniści wiedzieli, że coś jest nie tak. W innych wpisach cytowałem też innych ludzi i uczepiłeś się Oskarka chociaż ten wpis nie jest o nim.
  • Odpowiedz
@Robol: Niektórzy sportowi dziennikarze w Polsce nawet nie próbują sprawiać pozorów niezależnych. Nie wspominając o całym Weszło, bo sposób ich narracji niekiedy przyprawia o ból głowy.
  • Odpowiedz