Wpis z mikrobloga

#cytatywielkichludzi #cytaty #gruparatowaniapoziomu

1/471

Zaczynając dzień, powiedz sobie: zetknę się z ludźmi natrętnymi, niewdzięcznymi,

zuchwałymi, podstępnymi, złośliwymi, niespołecznymi. Wszystkie te wady powstały u nich z

powodu braku rozeznania złego i dobrego. Mnie zaś, którym zbadał naturę dobra, że jest

piękne, i zła, że jest brzydkie, i naturę człowieka grzeszącego, że jest mi pokrewnym, nie

dlatego że ma w sobie krew i pochodzenie to samo, ale że ma i rozsądek, i boski pierwiastek,

nikt nie może wyrządzić nic złego. Nikt mnie bowiem nie uwikła w brzydotę. Nie mogę też

czuć gniewu wobec krewnego ani go nienawidzić. Zrodziliśmy się bowiem do wspólnej

pracy, tak jak nogi, jak ręce, jak brwi, jak rzędy zębów górnych i dolnych. Wzajemne więc

szkodzenie sobie jest przeciwne naturze, wzajemnym zaś szkodzeniem jest uczucie gniewu i

nienawiści.

Codziennie będę wrzucać jeden cytat z Marek Aureliusz - "Rozmyślania"
Tag do obserwacji/czarnejlisty #marekaureliusz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NowyJa: ciekawi mnie skąd wzięło się 471 części, wrzucisz całą książkę? Można by ja skondensować do mniejszej ilości, moja propozycja:

Po co się przejmujesz człowieku skoro i tak skończysz w piachu

Jedna z książek, którą każdy powinien prędzej czy później przeczytać :)
  • Odpowiedz
@diablik: swoją drogą polecasz jeszcze jakieś książki, które prędzej czy później każdy powinien przeczytać? Ja na Marka natknąłem się przez wywiad w z Markiem Piechockim (twórca LPP)

Jaką macie rentowność netto?

MP: Raptem 6-7 proc. To branża niskomarżowa, więc musimy bardo uważać na
  • Odpowiedz
@NowyJa: Temat jest dosyć ciężki, książek takich jest masa ale przy ogromnej większości największą rolę i tak odegra subiektywny odbiór. To co jednemu może otworzyć oczy i zmienić podejście dla drugiego będzie frazesami. Akurat "Rozmyślania" są jednym z najpopularniejszych dzieł filozoficznych.

Ja zastosowałem takie podejście. Czytam podręcznik Tatarkiewicza w którym przedstawia największych myślicieli danej epoki (są 3 tomy). Później po prostu sięgam po dzieła danych autorów. Od siebie na początek
  • Odpowiedz