Wpis z mikrobloga

Mirasy, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dosyć dobrego zestawu stereo. Wybierając go poświęciłem sporo czasu na lektury rozmaitych stron i obejrzałem sporo filmów na YT.
Zakładałem najlepszą osiągalną za średnią krajową jakość dźwięku. Jestem zadowolony z tego, jak gra zestaw. Nurtuje mnie pytanie, czy Ci wszyscy audiofile korzystają z equalizera? Producenci prześcigają się w osiągnięciu jak najlepszej jakości, ale chyba chodzi o dźwięk niczym nie modyfikowany? Ja używam z EQ wg. swojego upodobania i jest fajnie. Zastanawia mnie, czy Ci, którzy płacą tysiące za akcesoria używają tego wynalazku

#audio #kiciochpyta #muzyka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sylos jak najbardziej używaj korekcji jak Ci wygodnie. Owszem sprzet hifi strojony jest tak, by grał ładnie. Ale to nie sa jakies idealne, realistyczne wskazniki tylko barwa ktora ktos uznał za dobrą, Tobie może sie podobać inna. Poza tym głośniki w każdym pomieszczeniu beda brzmieć inaczej, więc też wymagają dostosowania. Bylebys tylko nie przesterowal pasma zadnego, bo wtedy faktycznie przypal ( ͡º ͜ʖ͡º). Tzn malo prawdopodobne
  • Odpowiedz
@hasztag_andrzej

Dzięki za info. Mam dużą rozpiętość gatunkową i niektóre utwory brzmią (subiektywnie) lepiej z EQ, a niektóre bez niego.

Najważniejsze, żeby słuchaczowi i jego sąsiadom się podobało, no, i żeby sprzęt to wszystko wytrzymywał :)
  • Odpowiedz
@Sylos: Bo jak masz dopiero od niedawna dobry sprzęt, to zwróć uwagę na to. Bo jak na bylejakim różnicy między słabą mp3 a CD nie słychać, to na lepszym zaczyna ona być zaskakująco wyraźna. I dodatkowa radość ze sprzętu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o jakość, to moje ucho daje rady :) Zastanawiało mnie to, czy audiofile stosują "flata" do każdego rodzaju muzyki zważywszy na wodoczną różnicę w odbiorze projekcji dźwięku
  • Odpowiedz
@Sylos: czlowieku mam monobloki w klasie A za ktore dalem 3x tyle co za swoj samochod, raz podlaczalem do nich mp3 te z chin co sa po 5zl, nikt mi k---a nie bedzie mowil co jest poprawne a co nie, albo czy uzywac eq czy nie, c--j wszystkim w dupe co chca innych ustawiac, wielki k---s wam w dupe.

Zazwyczaj w direct source chodzi o to żeby nie powielać elementow
  • Odpowiedz