Wpis z mikrobloga

#100sniadanchallenge

91/100

Hiszpańska tortilla

To taka opcja jak wam ziemniaki zostały z obiadu ;-)

Czas: 20 minut

Co potrzebujemy?
- 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- mała cebula
- 3 jajka
- pieprz i sól
- 3 łyżki oliwy
- pomidorki

Przepis:
- cebulkę kroimy i delikatnie podsmażamy
- ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki
- jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu.
- jajka, cebulkę oraz ziemniaki łączymy w jednym naczyniu - do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę - smażymy kilka minut pod przykryciem na średniej wielkości ogniu. Gdy od spodu będzie zarumieniona (góra najpewniej będzie jeszcze płynna) to przekładamy delikatnie na talerz. Kolejno patelnią nakrywamy talerz i energicznym ruchem odwracamy, tak aby tortilla wróciła na patelnie, a druga strona również miała szanse się dosmażyć. Chwile trzymamy na gazie.
- Polcem podawać z jakimiś świeżymi warzywami.

Smacznego życzę ja, @aiclooo!

#foodporn #jedzzwykopem #gotujzwykopem #glupiewykopowezabawy #sniadanie
Pobierz
źródło: comment_Ey4A1l0yFX97ElOnecKZHRtoMXOJEGBO.jpg
  • 24
@Lote35Pasillo: @aiclooo: Hiszpanie zwykle - a przynajmniej dotyczy to tortilli, które wielokrotnie jadłem - dodają ziemniaki w plasterkach (niejednokrotnie w chrupiącej wersji), a część środka bywa mniej ścięta niż w optymalnej (delikatnej) jajecznicy - część jest jak ścięty wiejski omlet, a część płynna jak w jajkach na miękko czy koszulce. Obłędny smak, zdecydowanie lepszy niż przewodnikowej "najlepszej tortilli" z Kordoby.