Wpis z mikrobloga

• 2
Mirki planuje wybrać się w góry w ten weekend ( np. z Palenicy do Pięciu Stawów i z powrotem tą samą trasą ) czy ktoś się orientuje jakie warunki czy wystarczą mi tak zwane raczki, kosztujące 60 - 80 zł czy muszę mieć poważniejszy sprzęt?
#tatry #raki #gory #pytanie #topr #alpinizm #zima #zakopane #morskieoko
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@poji: To coś to jest jednorazowe. Raz dosłownie z marszu poszedłem tylko w Karkonosze. Bez przygotowania, ot z marszu i już. Jak doszedłem do Śląskiego Domu to już wiedziałem że będzie słabo. To się pytam czy mają cokolwiek na buty. Owszem mają i mi sprzedali dokładnie to samo co na Twoim zdjęciu. Owszem dzięki nim wszedłem na Śnieżkę i przede wszystkim zszedłem ze Śnieżki w stronę Sowiej Przełęczy przy pełnym
xaliemorph - @poji: To coś to jest jednorazowe. Raz dosłownie z marszu poszedłem tylk...

źródło: comment_NBXYTua48tZbeuhg4uENMSnw3NieQBXC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Logeko: @xaliemorph: Otóż to. Jeżeli chodzisz w wyższych partiach Tatr, to oczywiście raki są lepszym wyborem. Natomiast raczki takie jak na zdjęciu, naprawdę świetnie sprawdzają się w dolinach, niższych szczytach, no i pasmach takich, jak Beksidy itp. Dopasujesz do każdego buta, szybko się zakłada, a i nawet na lodzie gwarantują przyzwoitą przyczepność.
Z.....u - @Logeko: @xaliemorph: Otóż to. Jeżeli chodzisz w wyższych partiach Tatr, to...

źródło: comment_XTWIK17uZbl4ZyxtPr3KLgNwOgEO57Fn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Logeko: Ja się ostatnio zaopatrzyłem w coś takiego.
Po delikatnym zmodyfikowaniu wiązania (supełki przy klamerkach żeby paski się nie luzowały) stwierdzam, że jest to produkt genialny. Coś pomiędzy rakami, a raczkami z postów powyżej. Na upartego spokojnie można sobie wybijać stopnie, na lodzie trzymają się bardzo pewnie i są kompatybilne z miękkim kapciem z decathlonu. W związku z długimi kolcami trzeba w tym chodzić jak w rakach, czyli szeroko
S.....k - @Logeko: Ja się ostatnio zaopatrzyłem w coś takiego.
Po delikatnym zmodyfi...

źródło: comment_LfuZl7DNpwSfV3IZXyxJKo5IqGFAWoyA.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@xaliemorph: CT ma wersję raków flex. Pasują do każdych butów. Chodziłem w nich w wielosezonowych trekkingach jak i zimowych z Dechatlonu. Pasują do każdych.

@Logeko: Raczki wystarczą. Na dole pewnie będzie oblodzenie.
  • Odpowiedz
  • 1
Kup sobie raczki i kije. Bez problemu dadzą radę. Palenica-Piątka i dalej pod Zawrat to była właśnie moja pierwsza trasa zimą w Tatrach. W profesjonalnych sklepach są za ok 130 zł. Ja kupiłem takie no name za ok. 50 zł. Efekt uważam ten sam. Ja się wkręciłem więc mam już raki, ale na pierwszy raz bez problemu wystarczą. I jeszcze długo posłużą.
  • Odpowiedz