Wpis z mikrobloga

nsfw
Treść nieodpowiednia do przeglądania w pracy lub miejscu publicznym...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cayar:

Masz ambicję mnie skarcić, mi się nie podoba rozmawiać w ten sposób.

Ale to co, mialem sie nie odnosic do tego co napisales, czy nie przedstawiac swoich racji, zebys sie nie poczul czasem dotkniety?
  • Odpowiedz
Mylisz rzemioslo ze sztuka.

Pierwsze o czym trzeba pamietac to to, ze sztuka wspolczesna nie zostala jeszcze poddana probie czasu, ktorej zostaly poddane dziela wklejone przez ciebie.

Drugie to to, ze Caravaggio nie byl artysta sredniowiecznym.

Trzecie to to, ze w tamtym momencie byl on prekursorem swiatlocienia, "wprowadzenie" w uzytek tych technik wymagalo takiego a nie innego malowania.

Czwarte o czym trzeba pamietac, to ze sztuka wspolczesna nie musi juz spelniac funkcji archiwizujacych/unaoczniajacych.
  • Odpowiedz
@Cayar: Pierwszy punkt sie odnosi do twojej wypowiedzi, no bo jezeli przywolujesz do tablicy mistrzow rzemiosla ( chodzi o to czy ladne ), a po drugiej stronie stawiasz sztuke koncepcyjna ( nie chodzi o to czy ladne ), to tak, jakbys narzekal ze w garniturze zle sie jezdzi na rowerze. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego.

Co z tego, że sztuka współczesna nie została poddana próbie czasu?

No takie,
  • Odpowiedz
@cockosova: Ja nie koncetruję się na realizmie, raczej nudny nurt, chociaż urokliwy. Estetyka dzieła to podstawa każdej sztuki, bez niej sztuka nie może być piękna, a więc nie będzie mi się podobać.

Coś nieestetycznego, chaotycznego, nie posiadającego żadnych zasad stosowanych przez artystę może podobać się tylko współczesnym ludziom, utopionych w marksizmie kulturowym. Ty się bronisz, mówiąc "nie każdy rozumie", "nie jest to dla wszystkich", "żeby zobaczyć w tym coś pięknego,
  • Odpowiedz