Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Wyjaśni ktoś dlaczego samochody z segmentu B (VW Polo, Toyota Yaris itd.) produkowane są w wersji 3 i 5 drzwiowej?

Skoro w takim samochodzie spokojnie da się zaprojektować 5 drzwi, to po co powstają modele 3 drzwiowe, które przecież mają ograniczoną funkcjonalność?

Produkowanie dwóch wersji nadwozia zwiększa koszty produkcji (akurat przy produkcji tanich samochodów ma to znaczenie), gdyż trzeba utrzymać dwie linie montażowe i do tego wiele elementów wyposażenia należy produkować w dwóch wariantach w zależności od nadwozia.

#samochody #motoryzacja #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
  • 35
  • Odpowiedz
@animuss: To nie mamy o czym rozmawiać. Polecam wziąć korepetycje z wyrażania swojej opinii.

@Neoplan: Nie #!$%@?. Chyba ci się w głowie od dobrobytu poprzewracało. Ludzie w Polsce kupują stare graty, bo nie mają kasy na nowe auta a ty pieprzysz coś o wygodzie pasażerów z tyłu. Auta z tego segmentu sprzedawane są najczęściej w podstawowych konfiguracjach z paroma opcjami. Jak ktoś kupuje takie auto bo ledwie go
  • Odpowiedz
@cwlmod: Przecież ludzie w Polsce kupują właśnie używane auta normalnej wielkości a nie nowe pierdzikółka i to jest właśnie RiGCz. Stać mnie na nowy segment D/E, ale jakby nie było, to bym kupił używany D, a na pewno nie nowy B/C.
Ewentualnie nowe Berlingo, Dacię Logdy albo coś takiego.
  • Odpowiedz
@cwlmod: Bo mówię że jakbym miał mniej kasy, to bym kupił takie samo auto tylko że używane zamiast małego pierdzidełka z salonu? Na pierwsze auto dla córki miałem budżet ~45 k, to kupiłem używane. Żadne nowe w tej kasie się nie nadaje by jeździć nim wygodnie przez pół polski.
  • Odpowiedz
@Neoplan: Odpuszczam. Ty człowieku nawet mysli nie potrafisz poprawnie zebrać. Ja piszę o głównym targecie dla takich aut a ty mi piszesz o wygodach pasażerów z tyłu w długich podróżach, lub aucie dla córki.

Pozdrawiam oderwania od rzeczywistości jeśli tobie sie wydaje że autami segmentu b nie da się zjechać całej polski.
  • Odpowiedz
@Szef_Wypoku moje pierwsze auto było trzydzrwiowe (Corsa B). Ostatnio Żona przesiadla się z Fabii 5d do Corsy D 3d. Dlaczego? Bo po pierwsze dużo ładniejsza wersja. Poza tym 95% czasu jeździ sama po mieście, więc tylna kanapa praktycznie jest nieuzywana.

Oczywiscie wsiada się do tyłu niezbyt fajnie, ale miejsca jest bardzo dużo - bez problemu mam tam jeszcze zapas nad głową i na nogi (188cm mam).
  • Odpowiedz
Wyjaśni ktoś dlaczego samochody z segmentu B (VW Polo, Toyota Yaris itd.) produkowane są w wersji 3 i 5 drzwiowej?

@Szef_Wypoku: bo możesz chcieć takie auto do jeżdżenia w 1-2 osoby, a wersja 3-drzwiowa ma znacznie większe drzwi, więc wygodniej się wsiada i wysiada.
  • Odpowiedz