Wpis z mikrobloga

@Sierzant_Bagieta w takim razie szanuję tym bardziej za pracę! Przy tych zarobkach to wierzę, że nikt do służby dla pieniędzy nie idzie :) zyczylbym sobie jeszcze tylko większej ilości normalnych funkcjonariuszy, którym nie odbiło ze względu na władzę jaką otrzymali. Pozdrawiam:)
  • Odpowiedz
@Sierzant_Bagieta: Filmik trochę zakłamuje rzeczywistość. Zaraz dojdą jakieś dodatki, trzynastki itp. Narracja podobna do tej stosowanej przez górników, gdzie cały czas mówią o tej najniższej, a jak się doliczy bonusy robi się niezły pieniądz. Nagraj filmik gdzie opowiesz o konkretnych wpływach na konto z np. ostatniego roku.
  • Odpowiedz
@chrzan_zwiadowca: @Sierzant_Bagieta: Też jestem ciekaw tych dodatków. Powiedz jeszcze ile godzin/miesiąc i jakie godziny (ile nocek itd.), co z urlopami i L4? Po ilu latach emerytura? O 13 wspomniałeś a jakieś dodatki na święta? Nawet głupia paczka dla dziecka lub wyprawka szkolna to już coś. Jakieś wczasy pracownicze czy coś takiego dla Ciebie lub dzieci? Wczasy pod gruszą pewnie też wypłacane.
  • Odpowiedz
@virlo nie mamy paczek ani bonów świątecznych, tzn paczki są ze związków z naszych składek, mamy 13stke w wysokości jednej wypłaty ale 13stka nie jest gwarantowana, jeżeli miało się postepowanie czy coś to się ja zabiera, mamy mundurówke, mamy dopłate do dojazdów tj jakieś 100-200 zl jeżeli pracujesz w innej miejscowości niż mieszkasz, dodatek mieszkaniowy jakieś 200-300 zl jak nie masz swojego mieszkania, wczasy pod gruszą około 300 zl i zwrot
  • Odpowiedz
@virlo jeżeli chodzi o warunki służby to w teorii chyba można mieć maksymalnie 11 nocek, 168 godzin w miesiącu, tak planuje grafik, w rzeczywistości jest różnie i argumentujac potrzeba służby można mieć tak jak kolega 17 nocek z rzędu bez dnia wolnego albo ja mam teraz 9 popoludniowek pod rząd bez wolnego, często też przychodzi się po popołudniówce na rano albo co gorsza z nocki na popoludnie, czyli schodzisz o 6
  • Odpowiedz
@Kezcliw: Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze parę pytań. Czym jest mundurówka w rzeczywistości, ile jej jest i czy to kasa czysto dla Was? Czy nocki są dodatkowo płatne? Czy dostaniesz dodatek mieszkaniowy jeżeli mieszkanie jest np. na rodziców lub mieszkasz w domu/mieszkaniu rodziców lub teściów (bo żony chyba nie)? Co jaki czas wpada ta premia 200-300? Pracujecie zawsze 8 godzin dziennie? Co z tymi godzinami nadliczbowymi? I czy zejście o
  • Odpowiedz
@virlo:
Mundurówka jest jednorazowym hajsem w wys. ok. 2000 złotych na zakup umundurowania które ci się zużyło, ew. doposażenie się w coś ekstra. Oczywiście nikt nas nie rozlicza co z tym zrobimy, możemy sobie kupić za to np. xboxa, ale jak r*#!$%@? sobie część umundurowania i nie będziesz miał za co kupić to nikogo to nie będzie interesowało. Oczywiście jak było to np. w pościgu czy w wyniku jakiejś siłowej interwencji i umundurowanie zniszczyła Ci osoba trzecia to sprawa wygląda inaczej.

Mieszkaniówka przysługuje Ci jeżeli nie masz żadnego tytułu prawnego do nieruchumości. Jak wynajmujesz albo posiadasz to lipa.

Ta nagroda to różnie. Czasami przez 2 lata nic a czasami w miesiąc 2x. Musisz zrobić coś "spektakularnego", np. wyciągnąć kogoś z pożaru, ująć sprawcę jakiegoś przestępstwa w bezpośrednim pościgu itp... Nieprzewidywalne tak jak i
  • Odpowiedz
@virlo mundurówka to okolo 2000 w sluzbie stałej i 1000 w przygotowawczej, za nią mamy kupić sobie umundurowanie i wyposazenie, jeżeli pobieramy z magazynu mundur to nam odbijaja z mundurowki, nocki, weekendy czy święta nie sa platne dodatkowo, z mieszkaniowka jest różnie, niektore komendy chcą umow o wynajmowaniu mieszkania a inne nie i wtedy można pobierac mieszając z rodzicami albo tesciami, jeżeli żona jest właścicielem mieszkania to się nie należy, jeżeli
  • Odpowiedz
@Sierzant_Bagieta: @Kezcliw: Ile średnio wydajecie na umundurowanie rocznie. Wiem, że ciężko to obliczyć bo kurtka zużywa się inaczej niż koszulka lub spodnie i nie kupuje się tego kompletami ale pewnie wiecie ile z tych 2k zostaje. No i powracam do moich pierwszych pytań: co z urlopami i L4? Po ilu latach emerytura?
  • Odpowiedz
@virlo: Urlopu masz normalnie 26 dni roboczych w roku od odebrania. Potem, w toku dalszej służby jest parę dni więcej za staż, za szkodliwe warunki itp. Można chyba do 9 dni więcej wyszarpać.

L4 jest płatne w 80%, chyba że w związku lub podczas pełnienia obowiązków - wtedy 100%, które jest wypłacane wyrównaniem po paru miesiącac

Emerytura jest po 25 latach i stanowi 60% uposażnia.
  • Odpowiedz