Wpis z mikrobloga

#edym #epapierosy

Niestety nasze prawo drastycznie przyczynia się do ograniczenia dostępności nowości na rynku EIN. Atomizery zgodne z TPD, czyli o pojemności nie większej niż 2ml, skomplikowana i rozciągnięta w czasie procedura dopuszczenia urządzeń do obrotu na rynku krajowym, czy wręcz brak możliwości sprzedaży niektórych produktów to główne przyczyny, które powodują, że wielu użytkowników decyduje się na zakup produktów w Chinach. Jakiś czas temu pisaliśmy o możliwych przykrych konsekwencjach takiego postępowania, a tymczasem wpadł nam w ręce interesujący i dość świeży artykuł rozwijający ten temat. Zapraszamy do lektury i komentowania.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/od-vat-i-cla-nie-ma-ucieczki-kupujacy-w,128,0,2424704.html?src01=6a4c8&src02=facebook_money&fbclid=IwAR28J_hdm08m2fXmI8J9CRpj2JaPDxCksQwj16LvNhj--wHA9dWeRhqlhbQ
  • 14
@E-DYM: Niestety, nasi rządzący zdają się nie dostrzegać tego, że każde prawo można obejść. Sam ostatnio zamawiałem z AliExpress i paczka szła najpierw do Holandii, gdzie została przepakowana i przyszła z etykietami EU. To samo zresztą było z wprowadzeniem akcyzy na wyroby i akcesoria EIN we Włoszech, gdzie liczyli na jakieś wpływy do budżetu szacowane w dziesiątkach milionach euro, a skończyło się na tym, że pozamykały się vape shopy a ostateczny
@zdzichanieznasz: Zamawiałem cały kit SMOK X-Priv + parownik z baniakiem 8ml + 2 paczki grzałek więc bardziej przypałowo chyba być nie mogło ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zamawiałem z AliExpress z oficjalnego sklepu SMOKa, więc generalnie jak na Ali widzisz wysyłkę przez PostNL albo inną europejską linię to raczej bez obaw ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja jestem na mniej rygorystycznym WER Warszawa, w Zabrzu