Wpis z mikrobloga

wytłumaczy mi ktoś jak to jest z tym Sosnowcem ? Dużo osób pisze o wyrabianiu paszportu, najczęściej są to osoby ze Śląska - nie lubią się i ok, jest to nawet śmieszne. Z tym, że podłapują to osoby z innych rejonów Polski i też śmieszkują o tym paszporcie. To nie chodziło o to, że Naród Śląski wyrabia Paszport wjeżdżając do Sosnowca bo to już Polska ?

#slask #sosnowiec #pytaniedoeksperta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mlichal: A wiesz dlaczego na najwyższych piętrach bloków w Katowicach są najtańsze ceny za m2? Bo widać z nich Sosnowiec

Żarty i tyle, granice geograficzne a te wyznaczone na mapie są całkowicie inne, granica pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem przebiega na rzece Brynicy a nie gdzieś za Częstochową
  • Odpowiedz
@Mlichal: tak kiedyś na Brynicy była granica, więc nie tylko na Sosnowiec, ale i na Zagłębie Dąbrowskie mówi się, że jedzie się do "Polski", albo ktoś pracuje w "Polsce". Stąd powiedzenie o paszporcie, inne gorole to podchwyciły, ale tak naprawdę nie wiedzą, o co chodzi, a to jest opowiedziane w wielkim uproszczeniu ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Da_R_ecky: tak ja wiem gdzie jest granica, z tego co wiem to nawet lotnisko w pyrzowicach leży w Zagłębiu a nie na Śląsku.

Wiem, że są to żarty, tylko właśnie zastanawia mnie po co ktoś np z Krakowa ma jechać do Sosnowca to też pisze o paszporcie? Idąc już tym tokiem rozumowania, że Ślązacy mają swój naród to przecież jadąc z Krakowa do Sosnowca to to samo Państwo.
  • Odpowiedz
@Konkol: no właśnie, z tą brynicą się już orientowałem, dlatego byłem ciekawy jak patrzą na to ludzie ze Śląska. Jescze pytanie, czy Ślązacy jadąc do innego miasta np Kraków,Wrocław też żartują z paszportu ?

Czyli tak jak myślałem, inni podłapali, a nie wiedzą o co chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ślązacy jadąc do innego miasta np Kraków,Wrocław też żartują z paszportu ?

@Mlichal: Wrocław to historycznie Śląsk, wiec trochę nie trafiłeś, ale określenie z paszportem jest używane raczej przy przekroczeniu rzeki, często się mówi, że będzie Ausweiskontrolle xD
  • Odpowiedz