Aktywne Wpisy
KingaM +36
Teraz na pewno zniszczę #kapitalizm, wczoraj przed zamknięciem marketu oświęciłam wszystkie lampki i wsadziłam do testu najwięcej pobierające światła żarówki i mam prawie pewność że będą się świecić przez całą niedzielę i w poniedziałek rano pójdę i jestem prawie pewna że nikt tego nie wyłączy. Ceny na klientów na pewno nie przerzuca bo wojna marketów jest za ostra i byłoby to s---------o, pewnie zakażą pracownikom czajnika, trochę mam moralniaka
Nacho_Libre +9
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
"Ślepnąc od świateł" jest wybitne. To co mnie ujęło najbardziej to fantastyczne zobrazowanie Warszawy. Tej pięknej, rozświetlonej, europejskiej Warszawy pełnej wspaniałych mostów i lśniących niemieckich limuzyn. I tej zepsutej do cna, pełnej degrengolady, naćpanej, pozbawionej rudymentarnych zasad moralnych i kręgosłupa (wszyscy ruchają się jak króliki ze wszystkimi niezależnie do statusu swoich związków), sztucznej, wyhajpowanej, pozerskiej "warszawki", w której każdy robi dobrą minę do złej gry i zgrywa kozaka, tak naprawdę będąc nieszczęśliwym, samotnym i pogubionym w grze zwanej życiem.
Trochę Sodoma i Gomora, trochę neapolitańskie Secondigliano, które znamy z "Gomorry". Obstawiam że do warszawiaków (jak ja) serial trafi zdecydowanie bardziej, bo rozpoznają te motywy :)
Do tego fenomenalna gra aktorska i natężenie świetnych aktorów na metr kwadratowy (Więckiewicz, Chyra, Frycz, Chabior, zdekonstruowany Pazura w dość nietypowej dla siebie roli). Aktorów, po których widać że reżyser wycisnął z nich ostatnie soki.
Do tego świetna muzyka, niezłe dialogi, angażująca fabuła. Dzieło z gatunku tych, które lubię najbardziej (nazwijmy je roboczo "Sundance Festival"): nie jest to ormiańskie transseksualne czarno-białe kino nieme dla ultimate superior freethinkerów, ale nie jest to też banał. Taka artystyczna perełka, która wciąga.
Gorąco polecam.
#seriale #warszawa #kino #hbogo
@Dutch: xD
Bo mi 1983 w ogóle nie podeszło, typowo polski serial kręcony z kijem od szczotki w dupie i silący się na jakiś intelektualizm. A do tego jeszcze ten drewniak i beztalencie Musiał, który jest zbyt drewniany nawet na Rodzinke.pl.
Za to Ślepnąc od świateł wniosło trochę świeżości, nie widać właśnie takiego wyżej wspomnianego kija tworzącego kino ormiańskie. Generalnie widać, że
Samo intro jak i wszystkie ujęcia mocno podwalone z innych zachodnich produkcji (min dluga scena na weselu żywcem jak z filmu tarantino - po co w sumie?).
Też za bardzo nie widzę sensu w rzucaniu kur#@!@# na lewo i prawo - zamiast dać więcej na rzeczywistości to dodało dużo ale.. Żenady.
Wolę Chabiora w innych aranżacjach, bardziej mi pasuje do wyrafinowanych szarych eminencji, niż do silnorękiego
Jak nie miało wiele wspólnego skoro właśnie też miał długie sceny? ( i też nie do końca miały one wytłumaczenie )
Mam wrażenie, że chyba grałeś tam ten worek z pieniędzmi, przez który każdy miał problemy ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Dutch: to chyba w innej Warszawie mieszkam od 10 lat :)
Komentarz usunięty przez moderatora