Wpis z mikrobloga

Od dawna zastanawiam się tak to jest z tymi DJ-ami.
Już wyjaśniam o co mi chodzi.

1. Jest np. taka Edyta Górniak. Śpiewa ona jakąś piosenkę, do której melodię i tekst zazwyczaj napisał jej ktoś inny. Kto zbiera propsy, kto jest znany, kto jest gwiazdą? Tekściarz, autor muzyki czy Edyta Górniak? Oczywiście Edyta Górniak.

2. Jest sobie taki DJ. Tworzy jakąś tam muzykę czy przerabia inną. Tekst do takiej piosenki pewnie pisze jakiś tekściarz. Wokal do muzyki podkłada jakiś tam wokalista. Kto zbiera propsy? Nie wokalista, który ta piosenkę śpiewa, ale DJ. To on jest na świeczniku, o nim się mówi, on jest gwiazdą. A kto śpiewa w danym utworze? Tego nawet zazwyczaj nikt nie wie...

Czy ktoś mi wyjaśni ten fenomen? Czym taki DJ rózni się od autora muzyki z podpunktu 1? I czemu w 1szym przypadku gwiazdą jest wokalista, a w drugim DJ, czyli twórca muzyki? Czy ja czegoś nie dostrzegam?

#pytanie #pytaniedoeksperta #muzyka #rozkminy #gownowpis
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@stworek_potworek_pokaze_jezorek jakiś DJ np taki Martin Garrix zleca innemu (zazwyczaj mają jakąś tam swoją grupkę) aby zrobił dla niego nutę. Garrix mu za to płaci i wstawia sobie nutkę jako jego. A spowodowane jest to tym że np: nie ma czasu żeby samemu coś zrobić bo cały czas jest w trasie po różnych festiwalach. Wiem jak to wygląda bo mam kumpla który w tym siedzi, także no... Nawet się nie spodziewamy
  • Odpowiedz