Aktywne Wpisy

mirko_anonim +9
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski
Czy 28-letnia kobieta ma szansę na zdrowy i fajny związek biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek matrymonialny?
Jestem w długiej relacji już niemal 6 lat. Przez ten czas mimo obietnic nie doczekałam się ani pierścionka ani ślubu ani nawet poważniejszych wspólnych planów. Ciągle było realizowanie jego założeń, jego planów i marzeń a moje, no cóż... zostały gdzieś w tyle. Ale kochałam, chciałam wspierać i czekałam. Po kolejnej
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski
Czy 28-letnia kobieta ma szansę na zdrowy i fajny związek biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek matrymonialny?
Jestem w długiej relacji już niemal 6 lat. Przez ten czas mimo obietnic nie doczekałam się ani pierścionka ani ślubu ani nawet poważniejszych wspólnych planów. Ciągle było realizowanie jego założeń, jego planów i marzeń a moje, no cóż... zostały gdzieś w tyle. Ale kochałam, chciałam wspierać i czekałam. Po kolejnej

Metylo +43
Dobra robota panie Midel, piękny chów Polaka zwyczajnego
#nieruchomosci
#nieruchomosci
źródło: temp_file6517089364051632653
Pobierz

uczę się Javy :)
1. W klasie szef próbuję złapać wyjątek - czy tam pod catch mam napisać jeszcze raz to co jest w bloku try? (netbeans podpowiada, że brakuje instrukcji return)
2. W klasie bazowej próbuję użyć tej metody podając literę zamiast liczby całkowitej aby wyskoczył wyjątek, ale program nie przechwytuje go tylko wywala błędy - jak złapać ten wyjątek, żeby go obsłużyć?
źródło: comment_v1WoXmFV75HunvpzwEtGMGgq3H6YOt4W.jpg
Pobierzźródło: comment_nTNAr6EcaHxAhZGadnXzJlTuxkAiM3Z5.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Dodatkowo zastanów się, czy ta funkcja musi zwracać od razu wartość i czy nie lepiej nadać jej typ zwracany void. Wtedy nie będzie się pytało o brakującego returna.
int liczba = Integer.parseInt(kwota);1) w catch obsługujesz wyjątek na zasadzie
- rozwiązujesz problem i zwracasz domyślą wartość
-rzucasz wyjątek dalej (co jest patologią wszystkich dużych systemów)
2) Java wymaga podawania poprawnych typów więc nie tędy droga...
Zapis taki jaki jest u Ciebie czyli:
Marek.zwiekszPremia(a);oznacza, że chcesz przekazać zmienną
a, a nie literę :)Np.:
Marek.zwiekszPremia("a");Tylko tak jak pisałem wcześniej, w tym momencie kompilator nie pozwoli na to, bo oczekuje parametru typu int :)
a nie wiesz jak wygenerować tutaj jakiś prosty wyjątek do obsłużenia? bo nie mogę wpaść na żaden pomysł...
dopiero jakbym zmienił metodę aby dzieliła premię i w przypadku wpisania 0 jako jej argument można by przechwycić to jako ArithmeticException, a w przypadku dodawania da się coś zrobić?