Wpis z mikrobloga

SDF zdobyło miasta Al-Ulayniah oraz Al-Susah. Największym miastem pozostałym pod panowaniem ISIS w tym kotle jest Al-Marashidah i tak teraz będzie nazywany ten kocioł.

Poza tym miastem w tym kotle znajdują się jeszcze tylko 3 miasta i po zdobyciu tego wszystkiego będzie można oficjalnie ogłosić że ISIS pierwszy raz od 2013 nie kontroluje żadnego terytorium w Syrii. Ale to jeszcze pewnie z tydzień musi potrwać aż będzie można to oficjalnie ogłosić.

Co ciekawe miasto Al-Marashidah jest oddzielone z obu ston rzeką eufrat i do tego miasta prowadzą tylko dwa mosty które prawdopodobnie wczoraj lub dzisiaj ISIS wysadziło w powietrze (info z twittera). I teraz pojawia sie pytanie czy to tam ukrył się wódz ISIS ?

Ciekawostka: ISIS kontrolując nadal 46km2 powierzchni Syrii ma wciąż większe terytorium niż takie twory państwowe jak Watykan/Monako/Gibraltar/Tuvalu/Nauru/Macau oraz innych mniejszych archipelagów czy samotnych wysp.

#syria
  • 7
@JanLaguna: Staram się być profesjonalny i nie lubię jak ktoś pisze po raz setny o kotle Hajin jak to miasto zostało już zdobyte miesiąc temu. Nie toleruję nieścisłości.

@TeoriaKwantowa: Oczywiście to ja zmieniam sobie dla siebie nazwę kotła bo staram sie podchodzić do tego profesjonalnie a nie na odpie*dol tak jak niektórzy niedbając o szczegóły bo potem ludzie mylą pojęcia i tworzą do tego jakieś dziwne teorie co często spotykam
@JanLaguna: Wiem że się to może wydać dziwne ale większość osób będzie kojarzyło że chodzi o kalifat jak się piszę o nim jako ISIS niż jako IS. Jak ktoś w tym siedzi to może go wnerwiać nazwa ISIS ale ja to pisze dla osób które nie interesują się zbytnio i tylko wchodzą tu raz na czas żeby zobaczyć newsy.

Poza tym nie wiem czy pamiętasz ale jak w 2017 jeszcze tu