Wpis z mikrobloga

Halko, ktoś ma doświadczenie z promami Stena Line? Chodzi o 1-dniowy wypad do Karlskrone w Szwecji. Mam kilka pytań: czy można wnosić też własne jedzenie ( ͜͡ʖ ͡€), jak ogólnie komfort/wrażenia? Czy warto brac przewodnika, czy lepiej zwiedzać samemu? Na pewno chcemy skorzystać ze SPA. #podroze #promy #wycieczka #szwecja #rejs #morze
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malinowa_chmurka: Można wnosić co się chce, za to uwielbiam promy i samochód ponad samoloty. Zwykły rejs pasażerski czy z rowerem tak samo. Jedzenie na promie nie jest jakieś super więc jeśli sam sobie coś przygotujesz wcześniej to nawet warto. A usiaść możesz sobie z nim absolutnie gdziekolwiek, nawet w częściach restauracyjnych - absolutnie normalna rzecz. Teraz poza sezonem letnim jest przynajmniej luz.

Komfort - nie daj się namówić na tanie
  • Odpowiedz
@malinowa_chmurka: ja byłem z rodziną parę lat temu. Ogólnie ok. Proponuję brać kabinę z oknem - łatwiej będzie przeżyć bujanie (mimo że to prom potrafi lekko bujac). Żarcie proponuje wykupić na promie za parę euro zresz do oporu - szwedzki stół hehe ( ͡° ͜ʖ ͡°). Sama Karlskrona bardzo fajna. Myśmy wykupili wycieczkę z przewodnikiem i było ok. Polecam taką opcję - zobaczycie same najważniejsze rzeczy
  • Odpowiedz
@malinowa_chmurka: @krafal0: Z godzine przed samym dopłynięciem już warto być na zewnątrz albo obserwować wlaśnie ze środka jeśli płyniecie po raz pierwszy czy chociażby dziesiąty :D Jeśli rejs przez noc to można odpuścić to okno ale wyjdźcie zobaczyć co sie dzieje minimum godzine przed dopłynięciem koniecznie :)
  • Odpowiedz
@malinowa_chmurka: nie warto brać z oknem, chyba że faktycznie ma ktoś duże problemy z bujaniem. W sumie byłem już dwa razy, w tym raz z przewodnikiem i mogę z czystym sumieniem polecić, ale samemu i tak można sobie ciekawie dzień zaplanować. Pamiętaj, że szafki na bagaż w porcie przyjmują tylko korony. Jeszcze jest jeden sposób na obniżenie ceny ale to już priv
  • Odpowiedz
@malinowa_chmurka: pływam z karlskrony do gdyni i z powrotem co najmniej raz w miesiącu przez ostatnich wiele lat.poczułem, że muszę sprostować kilka informacji, których Ci tu udzielono:
- po pierwsze - własne posiłki jak najbardziej, ale nie można ich jeść wszędzie, tak jak @Saeglopur pisze.
w restauracji czy barze, jak na całym świecie obowiązuje zakaz spożywania własnych posiłków i napojów.
- po drugie - nie ma tanich, wieloosobowych kabin na promach do karlskrony, a przynajmniej nie na Spirit ani na Vision.
- po trzecie - > niestety promy na Bałtyku od polskiej strony są styrane strasznie bo są starsze od nas razem wziętych... @Saeglopur co znaczy "od polskiej strony"? - czy od szwedzkiej strony są lepsze?
jeżeli będziesz płynąć jednym z promów pasażersko-towarowych czyli Stena Spirit, lub Stena Vision, to są one całkiem OK. nie są nowe, ale 40 lat jak na statek, to jeszcze
  • Odpowiedz
no to faktycznie nieporozumienie ;) @malinowa_chmurka
cytowałem wcześniejszy wpis @Saeglopur i miałem na myśli głównie "wieloosobowych".
poza niewielką ilością typowych "dwójek" i kilku "jedynek" wszystkie kabiny na tych promach są czteroosobowe.
nie licząc oczywiście kilku ekskluzywnych apartamentów na 11 pokładzie.
mówiąc krótko - nie ma jakichś tańszych kabin dla więcej niż czterech osób - i o to mi tylko chodziło...
  • Odpowiedz