Aktywne Wpisy
WezelGordyjski +211
Kończymy kolejny dzień ciężkiej służby na granicy. Nocna zmiana melduje się na posterunkach. Robimy wszystko co w naszej mocy, aby 🇵🇱 była bezpieczna!
masonios72 +47
Skumasz, że ten dzban nagrał 15-minutowy film o tym jak miesza wodę z cytryną i wrzuca do zamrażarki, żeby się zrobił z tego lód?
#ator
#ator
Pewien serwis samochodowy we #wroclaw podczas kontroli auta przed świętami w moim Chevrolecie Cruze stwierdził, że grzeje mi się prawa tylna felga, i że hamulce z tyłu są do wymiany - zarówno tarcze, jak i klocki. Nalegali na wymianę, ponieważ jak sami stwierdzali - przed trasą w święta wypada mieć sprawne auto. No ok, wymienili jedno i drugie, oddali auto w piątek 21. grudnia, tuż przed zamknięciem ich warsztatu.
Jadąc w kierunku domu, zatrzymałem się na stacji na obrzeżach Wrocławia, żeby zalać przed wjazdem na S8. Przy wysiadaniu z auta poczułem smród spalenizny, dotknąłem felgi - była gorąca. Z duszą na ramieniu dojechałem do domu, a w Wigilię znajomy mechanik sprawdził auto. Zgodnie z przewidywaniami ojca i teścia, w warsztacie przy wymianie tarcz i klocków nie skontrolowali tłoczka, który nie odskoczył i trzymał, powodując grzanie się felgi, przegrzanie płynu hamulcowego, przypalenie klocka i zarysowanie tarczy.
Po powrocie do Wrocławia i wizycie w serwisie właściciel wszystkiego się wypiera, twierdzi, że oni na pewno zrobili dobrze, a tarcza jest zarysowana przez, uwaga cytuję: "kamyczek, który tam wpadł". Druga wersja, którą próbują forsować to, że przed wymianą poprzednie tarcze i klocki były bardzo zużyte przez co tłoczek wyszedł za daleko i rozkalibrował zacisk hamulcowy. Ciekawe tylko, że powiedzieli to dopiero teraz, a nie przy odbiorze auta. Jak dla mnie to mechanik po prostu przed świętami zrobił to na szybko i nie sprawdził wszystkiego, a teraz próbują się wyłgać.
Warsztat znany jest z tego, że słono sobie liczy za usługi a sami chwalą się, że 'bardzo kompleksowo podchodzą do usługi'.
Mirki, co mogę zrobić? Właściciel warsztatu odmawia wymiany tarczy i klocka, twierdząc, że oni nie zawinili. Dzwoniłem do rzeczoznawcy, mówił, że często ma tego typu skargi i może mi napisać opinię, ale koszt takiego papierka to 500 zł.
Dodam tylko, że nie jest to jakiś mały krzak-serwis we Wrocławiu, tylko całkiem spory warsztat, który ma ponad 120 opinii na Googlu.
Wołam @LaudatorLibertatis
#samochody #prawo #mechanikasamochodowa #kiciochpyta i #afera ?
@LosoweZnaki: xD. Wal pismo z żądaniem, jak prawnik to zrobi to jeszcze lepiej
@LosoweZnaki: wycenić szkody i ich pozwać
Tylko właśnie chciałbym się dowiedzieć, jak wygląda taki proces, czy macie w tym doświadczenie i wiecie jak to się robi, ewentualnie do kogo uderzyć.
@zbyasr: @pasiaty:
ani jeden, ani drugi, nie będę pisał dopóki nie będę wiedział, co dalej z tym fantem mogę zrobić.
Zacisku całego nie trzeba wymieniać tak jak poprzednicy piszą tylko wymienić gumki i najlepiej tłoczek, rozruszac dźwigienkę ręcznego, sprawdzić linkę. Chyba że zacisk się rozszelnil lub dźwigienka jest tak zabita że nie do ruszenia.