Wpis z mikrobloga

Pomocy mirki! Obecnie uczę się html, css i po tygodniu nauki na udemy, nie potrafie nawet samodzielnie stworzyć własnego menu z rozwijanymi elementami. Za każdym razem jak próbuje wykorzystać position: absolute itp. to menu mi się rozsypuje i nie wiem dlaczego, przez co muszę układać wszystkie elementy ręcznie marginami, a to nie o to w tym chodzi...

Znacie może jakieś strony czy kursy, które dobrze tłumaczyłyby jak działają positiony itp?

#css #webdev #html
  • 15
@Danielos12: XD XD

Pierwsze XD to to, że bierzesz się za frontend a nawet o tym nie słyszałeś, ale to można wybaczyć, skoro dopiero zaczynasz. Dlatego o tym wspomniałem.

Drugie XD to takie, że chcesz być programistą, a nie umiesz użyć google?
@Danielos12: Tak, o to. Poza tym po tygodniu cudów nie ma, niektórym idzie szybciej, innym wolniej. Ja po tygodniu zdecydowanie nie potrafiłem zrobić menu z rozwijanymi elementami. (W sumie dzisiaj programista 15k here, a nadal bym "z głowy" tego nie zrobił XD) Skupiaj się bardziej na osiągnięciu czegoś co byś chciał, a mniej na "przerabianiu" kursów.
Skupiam się cały czas i narazie jedyną najlepszą rzeczą, którą udało mi się jako tako zrobić, to stronka o Morrowindzie z opisem ras, miejsc itp. razem z tym rozwijanym menu. Ale w sumie jest tak jak mówisz. Wszystkiego nie da się zapamiętać i raczej drugi raz takiej samej strony, samemu już bym nie zrobił...
W sumie dzisiaj programista 15k here, a nadal bym "z głowy" tego nie zrobił

@NieUsune: omg, toć to podstawy CSS, kiedyś takie pierdoły robiło się na zaliczenie na studiach :P
To jest spoko jak mamy jednego rodzica i jego childy, ale jeśli te childy mają kolejne childy, to już trudniej to zastosować, bo nie wiadomo jak się zachowają inne elementy..
@Danielos12: Jeśli mógłbym coś radzić to zacznij budować strony na frameworkach, poznając zasady działania nauczysz się wielu rzeczy. A jak będziesz chciał zmienić stylowanie itp, to poznasz wszystko po kolei. Ja wiem, że lepiej surowo się nauczyć, tylko po co sobie utrudniać? :) #bootstrap , potem #bulmacss i potem już własne projekty ewentualnie budowanie ich z pomocą samego grida. Na przerabianiu gotowych rozwiązań sam nauczyłem się wielu rzeczy.