Wpis z mikrobloga

#komputery #informatyka #laptopy #help

Cześć.
Tatulo na swoim laptopie (Lenovo G570) odinstalował dzisiaj przypadkiem sterowniki karty sieciowej. Nawet nie pytajcie jak, bo sam nie wiem. Teraz nie działa internet, a konkretnie wi-fi, bo na kablu śmiga, ale nie ma fizycznej możliwości, żeby podłączyć do niego kabel na stałe, ten komputer musi być mobilny, wcześniej korzystał normalnie z domowego wi-fi i wszystko było git. Bez podłączonego kabla na pasku zadań widnieje ikonka monitorka z kabelkiem i czerwony X pod nim, domaga się podłączenia wspomnianego wcześniej kabla. Karta w laptopie to Qualcomm Atheros AR8172/8176/8178 PCI-E Fast Ethernet Controller, system Windows 8.1 64 bit. Sterowniki z neta nie działają, nic się nie zmienia tak na dobrą sprawę, albo kabel, albo nie działa. Próbowałem je wrzucać i z pendrive i ściągać bezpośrednio na laptopa, z podpiętym kablem - nic. Co robić dalej?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Scutacarus: Tak było robione, wyskakuje, że są aktualne.

@dorEk: Nie znam takiego skrótu. Niewiele więcej się na tym "znam" od tatula, więc możesz mnie oświecić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Odczuwam_Dysonans: Być może, tak jak napisałem wyżej - nie jestem dobry w te klocki, mówię co widzę. Niby nie, wchodzę w menedżer urządzeń i jest włączona.
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: Jop, to jest. Wg. jego opowiadań to były 3 pliki o nazwie tej karty, jeden ten co wymieniłem, drugi wireless lan coś tam i trzeci bluetooth. Szukałem wszystkich sterowników i próbowałem instalować, ale tak jak mówię - bez skutku, nawet te z oficjalnej strony lenovo, chyba, że to nie takie, ale wszystko się zgadzało.

Btw. @Scutacarus: @dorEk: Zaszła mała pomyłeczka. To jest Lenovo G510, a
  • Odpowiedz