Wpis z mikrobloga

@Krupier: xD co sobie odpuszczasz? Próbowałeś przekonać mnie, że cegiełka przyklejona na ścianę nie jest kiczem, bo tak? Bo tak uważasz? :D
Wyluzuj trochę, tak jak mówiłem, kicz w chacie to nic groźnego i złego. Ważne, żeby było Ci tam dobrze. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gonzzo: odpuszczam rozmowę bo wytłumaczyłem ci na tyle, na ile uważam, że jest to możliwe, dlaczego cegła dekoracyjna na ścianie nie jest kiczem. A ty robisz #!$%@?ę z logiki twierdząc, że prawdziwa cegła jest spoko, ale nieprawdziwa, nawet nie do odróżnienia już nie. Bo sztuczna.

Dlatego tak jak mówię, idąc twoim tokiem rozumowania panele to kicz. Kładziesz na podłogę kawałek sklejki z nadrukowanym zdjęciem drewna żeby udawały prawdziwe drewno.
@Krupier: No i co z tego, że kładę panele? :D Są tańsze, bardziej funkcjonalne i tańsze w utrzymaniu. To że ktoś może je uznać za kiczowate jakoś mnie nie rusza. Możliwe, że nawet miałby rację. Nie to jest najważniejsze.

Co według Ciebie jest kiczem? Jaka jest jego definicja?

Kicz od zawsze nierozłącznie jest kojarzony z brakiem autentyczności. Negujesz temu? Czy o co Ci chodzi?
Czy tak bardzo bierzesz do siebie to,
No i co z tego, że kładę panele? :D

@Gonzzo: to, że wg twoich tutaj przytoczonych słów panele są typowym przykładem kiczu. Analogia - skoro sztuczna cegła jest kiczem to dlaczego sztuczne, nadrukowane wzory drewna takim kiczem miałyby nie być?

Co według Ciebie jest kiczem? Jaka jest jego definicja?

@Gonzzo: nie poczuwam się do zdefiniowania tego. Aranżacje, dekoracje i generalnie cała wykończeniówka jest mocno względna, materiałów na rynku jest sporo
@Krupier: Powtórzę, panele są tańsze, bardziej funkcjonalne i łatwiejsze w utrzymaniu. To że ktoś może je uznać za kiczowate jakoś mnie nie rusza. Możliwe, że nawet miałby rację. Nie to jest najważniejsze.

nie poczuwam się do zdefiniowania tego.

No właśnie, a od 150 lat niejedni to zdefiniowali i taka cegiełka czy nawet panele wpasowują się w tę definicję. Co ja na to poradzę? Podoba Ci się to klej, nie podoba Ci