Wpis z mikrobloga

@FlameRunner: tak, drukarka w zamkniętej kanciapce. Myślisz, że wchodzenie (otwarcie drzwi może zrobić mały przeciąg) ma na to wpływ? Chłodzenie standardowe w enderze (255 rpm bodajże).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@size: problem jest w otwartej konstrukcji. Jeśli nie ma obudowy to druk z ABS potrafi pękać nawet chwilę po zakończeniu drukowania. Dużo łatwiej idzie z PLA. Obecnie mam otwarta i zamknięta drukarkę. Na otwartej zawsze mam problemy z ABS. Na zamkniętej nigdy. No i jakość filamentu ma dużo do problemów z drukiem.
  • Odpowiedz
@konrad7348988: właśnie zamówiłem dziś kolejną paczkę z PLA i będę sobie testował ;) Z tym pękaniem to potwierdzam, bo wczoraj kilka próbek właśnie tak mi się rozleciało. Dziś po zwiększeniu temperatury jest już lepiej, ale jak widać wciąż nie na 100% idealnie.
  • Odpowiedz
tak, drukarka w zamkniętej kanciapce.

@size: nie o to chodzi, czy drukujesz w zamkniętej kańciapce, czy otwartej stodole, czy na korytarzu na półpiętrze, tylko czy DRUKARKA ma obudowę zamkniętą. Nie po to grzejesz stół do 100'C by temperatura pokojowa (no ile tam możesz mieć? 24'C?) była zaraz parę centymetrów nad stołem, zwłaszcza że chłodzenie wydruku z dyszy - miesza powietrze z otoczeniem bardzo skutecznie.
Nie bez powodów rozwarstwiło się "kilkanaście
  • Odpowiedz
255 rpm bodajże

@size: To nie jest w RPM. :P To jest liczba ośmiobitowa, czyli od 0 do 255 i to 255 to jest maksymalna szybkość. Nie wgłębiając się w szczegóły, to nie jest dobrze do druku z ABS. :P
Po drugie, "zamknięta kanciapka" jest zimna i pewnie ma nieszczelne okna (niekoniecznie musisz to czuć).

Osłoń drukarkę (niekoniecznie kartonem - bądźmy odpowiedzialni, weź coś niepalnego :P ) i spróbuj całkiem
  • Odpowiedz
@FlameRunner:

To nie jest w RPM. :P To jest liczba ośmiobitowa, czyli od 0 do 255 i to 255 to jest maksymalna szybkość

Hehe, ok, dzięki za tip ;)

Nie wgłębiając się w szczegóły, to nie jest dobrze do druku z
  • Odpowiedz
@size: Ale czekaj, bo Ty pewnej rzeczy chyba nie wiesz. xD Takie naprawdę profesjonalne drukarki FDM to są trochę jak piekarnik, komora robocza jest zamknięta i podgrzewana, a dla druku ABS stosuje się temperaturę komory w okolicach 60°C. Tak że to, że w garderobie jest te 20-24 stopnie szału nie robi. Pracująca jedna drukarka też jakoś wybitnie temperatury w całym pomieszczeniu nie podniesie.

Sens ma zamknięcie takiej drukarki
  • Odpowiedz
@size ja na Twoim miejscu zrezygnowalbym z ABS całkowicie bo widzę że jakiegośtam kotka drukujesz. Do tego Ci pla w zupełności wystarczy. Jakbyś chciał coś wytrzymalszego drukować to kup sobie PETG i nie musisz się w wojnę z oknami bawić.
  • Odpowiedz
@fantasmag0ria: chcę popróbować różnych technik, żeby wyrobić sobie doświadczenie. Póki co też wydaje mi się, że PLA zaadresuje większość moich potrzeb.
  • Odpowiedz