Wpis z mikrobloga

Siema Mirki, pytanie do osób orientujących się w zagadnieniach związanych z zakupem mieszkania - mam wgląd do księgi wieczystej (lokal będący odrębną własnością). W rubryce 1.5 "Obszar" widnieje powierzchnia lokalu wraz z pomieszczeniami przynależnymi, w tym wypadku z piwnicą. Niestety nigdzie indziej nie wyszczególniono rozmiaru tejże piwnicy i nie wiem jakim sposobem mam dowiedzieć się ile metrów ma samo mieszkanie. Gdzie najlepiej udać się, żeby taką informację otrzymać - do spółdzielni (mieszkanie stanowi odrębną własność, ale ogólnie budynkiem zarządza spółdzielnia) czy raczej do urzędu zajmującego się ewidencją gruntów i nieruchomości? Z góry dzięki za pomoc.
#nieruchomosci #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #prawo #pytanie #mieszkanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ws3maj: w EGiB nie znajdziesz wiarygodnej informacji o metrażu. Chyba że nowe budynki i zgłoszenie z aktu. Choć teoretycznie te dane właśnie powinny być w tej ewidencji (tak samo jak wartość katastralna nieruchomości, a ni c---a jej tam nie znajdziesz).

Spółdzielnia, ale nie wiem czy nie będą żądali jakiejś podstawy prawnen albo pełnomocnictwa od właściciela lokalu.

Tip: łatwiej zmierzyć piwnice i odjąć ją od całości ;)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@staryhaliny a myslisz, ze w umowie o ustanowieniu odrebnej wlasnoci bedzie wiarygodne info na ten temat? Sprzedajacy powinien miec chyba taki dokument. Z realizacja Twojego tipa jest troche problem, bo wlasciciel siedzi daleko i najchetniej wpadlby tylko na podpisanie umowy ostatecznej do notariusza.
  • Odpowiedz
@ws3maj: raczej tak, chociaż może sie okazać, że ktoś cały czas przepisywał metraż łączny

Ale w rozliczeniu może to byc rozbite. Czasem się tak widuje jak ustala się wysokość zaliczek/czynszów
  • Odpowiedz