Wpis z mikrobloga

Test Driven Development:

1. Bierzesz taska, który ma status "To Do"
2. Przenosisz go na "To Test"
3. Tester się wkurza, że nie działa, zgłasza buga
4. Zaczynasz implementację od naprawy buga
5. Wracasz do punktu 2 i robisz to tak długo, aż tester przeniesie taska na "Done"

:)

#programowanie #heheszki #naukaprogramowania #tdd
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@rorschach:

w tym przypadku tdd to nie 'Test Driven Development', a 'Tester driven development'

@rorschach: ale wszyatko sie zgadza. Jest test na poczatku? Jest. Powstaje potem implementacja spełniająca test? Powstaje. A to czy runner tp JUnit czy Jan Nowak - co za różnica.
  • Odpowiedz
@mk321: Więcej testerów? Ja tam widzę samych juniorów klikaczy którzy zaraz po roku na devów idą, a doświadczonych testerów to są braki. Testy performance, automaty, api - mało który tester to dobrze ogarnia.

Ale byłem w projekcie gdzie 4 devów i 4 testerów było. K---a nie wiem kto wymyślił takie proporcje i po co, ja tam się przez pół roku o----------m.
  • Odpowiedz
@Matias: Znajomość systemu przez deva zależy od tego czy przyszedł rok rok temu czy był od samego początku projektu :P
Jak od początku to sam QA może wiele się od niego nauczyć.
  • Odpowiedz
@Hannahalla: Bo mam swoisty guilty pleasure w śledzeniu ludzi, którzy są strasznymi cebulakami, januszami albo mają tego typu fanaberie. Np. twoje kupowanie 20 litrów mleka kilkanaście procent taniej, "bo lubię mieć zapasy", szukanie do tego wózka, bo ci facet tego nie jest w stanie przywieźć samochodem czy nawet sama nie potrafisz sobie tego nawieźć. Jesteś takim Mocnym Vlogiem, tyle że w 20 letnim ciele młodej Graży, która cebuli nawet na
  • Odpowiedz