Aktywne Wpisy
wykop +75
📣 Widok multimedialny powraca! 📣
Kiedy wczoraj wspominaliśmy o przerwie technicznej, wielu z Was trafnie przewidziało, że jest to spowodowane wdrożeniem widoku multimedialnego – i nie pomyliliście się! 🎉
Wsłuchaliśmy się w Wasze uwagi i przywróciliśmy widok multimedialny – nie tylko na mikroblogu, ale także w tagach! Dzięki temu odkrywanie serwisu ze śmiesznymi obrazkami ( ͡º ͜ʖ͡º) będzie prostsze i przyjemniejsze. Zadbaliśmy o to, aby przełączanie się między widokami było
Kiedy wczoraj wspominaliśmy o przerwie technicznej, wielu z Was trafnie przewidziało, że jest to spowodowane wdrożeniem widoku multimedialnego – i nie pomyliliście się! 🎉
Wsłuchaliśmy się w Wasze uwagi i przywróciliśmy widok multimedialny – nie tylko na mikroblogu, ale także w tagach! Dzięki temu odkrywanie serwisu ze śmiesznymi obrazkami ( ͡º ͜ʖ͡º) będzie prostsze i przyjemniejsze. Zadbaliśmy o to, aby przełączanie się między widokami było
Villeman +625
Boże Przenajświętszy, wygląda jakby pitbule i amstafy były sprzedawane w zestawach razem z tą patolą xD Jeden i ten sam schemat podludzi.
"Czterech mężczyzn weszło dziś na szlak z Kuźnic na Kalatówki z amstafem.
Mężczyźni nic nie robili sobie z przepisów obowiązujących w Tatrzańskim Parku Narodowym. Nie dość, że weszli z psem, to jeszcze spuścili go ze smyczy. Podeszli pod budkę, w której sprzedaje się bilety, jest ona umieszczona w połowie szlaku na Kalatówki
"Czterech mężczyzn weszło dziś na szlak z Kuźnic na Kalatówki z amstafem.
Mężczyźni nic nie robili sobie z przepisów obowiązujących w Tatrzańskim Parku Narodowym. Nie dość, że weszli z psem, to jeszcze spuścili go ze smyczy. Podeszli pod budkę, w której sprzedaje się bilety, jest ona umieszczona w połowie szlaku na Kalatówki
Czytam kolejny tekst o sztucznej inteligencji i rzuca mi się w oczy, że z perspektywy autora porzucenie ludzkich emocji jest równoznaczne z porzuceniem ludzkich ograniczeń. Zastanawiam się czy takie założenie ma sens i czy jest w dyskusjach poważnie kwestionowane - czyli czy ktoś stawia tezę, że to właśnie emocje przyczyniły się do tak mocnego rozwoju względem innych gatunków, a nie nasz poziom IQ lub po prostu moc obliczeniowa i większy mózg.
#ai #filozofia
@drhab: Ale emocje jeżeli wpływają jakoś na intelekt to nie rzędy wielkości, więc tu nie może być mowy o tym:
@drhab: Bo przecież gdyby danego człowieka obedrzeć z emocji, nie będzie znacznie lepszy/gorszy jeśli chodzi
Zastanawiam się po prostu na ile stany emocjonalne człowieka nie są rodzajem warunkowej siły nadającej jakikolwiek kierunek rozwoju. Myślę przede wszystkim o takich kategoriach jak ambicja, miłość, strach przed śmiercią, empatia. Nie wnikam teraz czy emocje są wtórne do inteligencji, czy w jakiś sposób pojawiają się "z automatu" po osiągnięciu świadomości etc.
@drhab: aa rozumiem, no sama sztuczna inteligencja bez funkcji celu w sumie, do niczego się nie nadaje, czy emocje mogą być zastąpione przez funkcję celu?
Stąd pytanie czy ktoś, kto w AI siedzi, poruszał tę kwestię bardziej na poważnie.
@drhab: Myślę, że powstałą by tylko i wyłącznie w ramach narzuconego celu, ale cel możemy nadać bardzo dowolnie, ba może być zmieniany, tylko powstaje pytanie o kryterium zmiany (bo to też cel ;) ). Przypadkowo jest bez sensu.. czyli w skrócie wg. mnie musimy my stwórcy narzucić jakiś globalny cel
Innych wskazówek mogą dostarczyć obserwacje ludzi z różnych powodów w pozbawionych głębszych uczuć oraz empatii. Przypadki te, patologiczne, rzucają światło na
@Kampala: Empatii nie emocji w tym miejscu. Za szybko i z telefonu.
@biliard: Nie przejrzałem jeszcze zalinkowanych wpisów, właściwie to dopiero teraz zobaczyłem odpowiedź, ale ciekawi mnie bardzo źródło tego opisu jednej z charakterystycznych cech psychopaty, tzn. (bardzo) ograniczonego spektrum aktywności, które sprawiają przyjemność czy satysfakcję.