Aktywne Wpisy

Czoso +975
Najbardziej kontrowersyjne opinie w Polsce Anno Domini 2026
1. Mieszkanie służy do mieszkania
2. Chodnik służy do chodzenia
3.
1. Mieszkanie służy do mieszkania
2. Chodnik służy do chodzenia
3.

Attacarte +351
#lukaszzak #patologiazmiasta
Jestem głęboko w szoku, okazuje się że bezczelnego buca można usadzić. 20 lat, wcześniejsze zwolnienie możliwe dopiero po 15 latach, aż odzyskałem iskierkę wiary w polskie sądownictwo
Jestem głęboko w szoku, okazuje się że bezczelnego buca można usadzić. 20 lat, wcześniejsze zwolnienie możliwe dopiero po 15 latach, aż odzyskałem iskierkę wiary w polskie sądownictwo

https://pastebin.com/PcD4ijTQ
Tyle, że gdyby nie broadway i event sourcing, to pewnie trzymałbym w encji Subscription nie planId tylko po prostu obiekt Plan i wtedy w metodzie upgrade mógłbym sobie sprawdzić $this->plan->canBeUpgradeWith($plan), problem polega na tym, że mam planId. Wyciągnięcie tego sprawdzenia na zewnątrz encji wydaje mi się błędem, pytanie czy macie na to jakiś sposób? Jak takie przypadki realizujecie?
Wrzucenie Plan, Client zamiast planId, clientId do Subscription powoduje taki problem, że w zdarzeniach dotyczących Subskrypcji będę musiał serializować również całe obiekty Plan i Client.
#webdev #php
Przy zapisie raczej i tak powinieneś zapisać tylko ID, a nie cały obiekt. Natomiast w
Planprzez konstruktor, a do eventa dać samo id. Ta śmieszna metoda ustawiająca właściwości nie jest potrzebna.Zresztą, pomyślałbym nad spójnością trochę, bo nie wiadomo czy te obiekty traktować jako VO czy BO - w pierwszym przypadku wyciągnięcie logiki na zewnątrz (do odpowiedniego kontekstu) będzie się już wydawać właściwe, a w drugim obiekt sam będzie zamkniętym kontekstem - dla "subscription change" będzie miał metodę upgrade(), dla view