Wpis z mikrobloga

Jak zrobić w #raspberrypi w fstab aby gdy jest wpięty dysk to go zamontował - a jeśli nie to pominął montowanie? Miałem na początku ustawioną tak konfigurację:
/dev/sda1 /media/sda1 auto defaults 0 2
I ona działała, ale gdy nie było dysku wpiętego to system się nie uruchamiał. Zmieniłem na:
/dev/sda1 /media/sda1 auto defaults,nofail 0 2
I wszystko działa pięknie, ale niestety montowanie odbywa się w tle - czyli niestety najpierw zostaną odpalone skrypty a po jakimś czasie dopiero zamontuje dany dysk.
Jak ustawić, że jeżeli jest dysk to go montuje i dopiero wtedy uruchamia się system? Czyli tak jakby system czekał aż fstab zamontuje dysk?

#linux #raspbian
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: To tak właśnie robią :) ale nie wiem jak w skrypcie sprawdzić czy nie ma dysku - czy może dysk jest a nie został jeszcze zamontowany... Mógłbym oczywiście poczekać np. 2 minuty i wtedy sprawdzić skryptem, ale wydłuży to trochę czas i myślałem, że jest inny sposób.
Głównie chodzi o to, aby po ustawieniu: "nofail" system nie próbował montować w tle tylko odczekał np. max 30 sekund i w
  • Odpowiedz
@loginek0: nofail powoduje, że system się zbootuje nawet jeśli nie ma dysku. Jeśli masz takie problemy to zawsze możesz wywołać mount -a który na nowo sparsuje cały /etc/fstab i zamontuje brakujące wolumeny.
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: Nigdzie nie widzę openrc, wyskoczyła instrukcja i jakieś opcje do wyboru.
@carlo497: I na tym mi zależy, tylko że chciałbym, aby system gdy wykryje jednak ten dysk - zamontował go i dopiero wtedy się uruchomił. Aktualnie wygląda to tak, że go montuje - tylko dopiero po kilku sekundach, gdzie wcześniej już odpalają mi się skrypty z rc.local...
  • Odpowiedz
@carlo497: Jeśli wywale nofail i nie będzie dysku to system się nie uruchomi i w ogóle nie przejdzie do rc.local :P Mi chodzi głównie o sytuację: jeśli nie ma dysku to uruchamiaj dalej, jeśli dysk jest - zamontuj go i uruchamiaj dalej.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@loginek0: no to sprawdź co jest w ? Po wykonaniu mount -a bez dysku, bo wydaje mi się, że to jak wrzucisz to warunek sprawdzenia wyniku montowania do while to masz sprawę załatwiona
  • Odpowiedz