Aktywne Wpisy

Pan_Kerfus +252
Dzisiaj w Biedronce spotkała mnie miła niespodzianka. Chciałem zrobić zakupy i kupić m.in. mleko na promocji. Byłem w sklepie o 6:20, żeby mieć większe szanse na zakup produktów, które szybko znikają. I zauważyłem 2 osoby, które zaparkowały do 3 wózków sklepowych wszystkie kartony mleka, które było na promocji - cała paleta. I jakie było moje miłe zaskoczenie, gdy kasjerka im powiedziała, że klientów hurtowych nie obsługują przy kasach tradycyjnych. Mieli do wyboru
źródło: temp_file347881473182252439
Pobierz
cuda +371
źródło: 1000007922
Pobierz

/dev/sda1 /media/sda1 auto defaults 0 2
I ona działała, ale gdy nie było dysku wpiętego to system się nie uruchamiał. Zmieniłem na:
/dev/sda1 /media/sda1 auto defaults,nofail 0 2
I wszystko działa pięknie, ale niestety montowanie odbywa się w tle - czyli niestety najpierw zostaną odpalone skrypty a po jakimś czasie dopiero zamontuje dany dysk.
Jak ustawić, że jeżeli jest dysk to go montuje i dopiero wtedy uruchamia się system? Czyli tak jakby system czekał aż fstab zamontuje dysk?
#linux #raspbian
Głównie chodzi o to, aby po ustawieniu: "nofail" system nie próbował montować w tle tylko odczekał np. max 30 sekund i w
@carlo497: I na tym mi zależy, tylko że chciałbym, aby system gdy wykryje jednak ten dysk - zamontował go i dopiero wtedy się uruchomił. Aktualnie wygląda to tak, że go montuje - tylko dopiero po kilku sekundach, gdzie wcześniej już odpalają mi się skrypty z rc.local...