Aktywne Wpisy
wykop +17
Dzień dobry, Wykop (ツ)
1. Śpieszymy poinformować Was, że dostępna jest już najnowsza aktualizacja wykopowej aplikacji dla iOS. W tej wersji między innymi: całkowicie przebudowaliśmy Stronę Główną i Wykopalisko, dostosowaliśmy stronę tagu, dodaliśmy slider hitów, poprawiliśmy wszelkie przejścia na ulubione, obserwowane i hity. To nie wszystkie zmiany, dlatego zachęcamy zapoznania się ze zmianami.
Aplikacja iOS - możecie pobrać na stronie:
https://apps.apple.com/pl/app/wykop/id365459650?l=pl
2. Aktualizację w ostatnich dniach miała również wykopowa aplikacja androidowa -
1. Śpieszymy poinformować Was, że dostępna jest już najnowsza aktualizacja wykopowej aplikacji dla iOS. W tej wersji między innymi: całkowicie przebudowaliśmy Stronę Główną i Wykopalisko, dostosowaliśmy stronę tagu, dodaliśmy slider hitów, poprawiliśmy wszelkie przejścia na ulubione, obserwowane i hity. To nie wszystkie zmiany, dlatego zachęcamy zapoznania się ze zmianami.
Aplikacja iOS - możecie pobrać na stronie:
https://apps.apple.com/pl/app/wykop/id365459650?l=pl
2. Aktualizację w ostatnich dniach miała również wykopowa aplikacja androidowa -
GryzeKisiel +30
Da się jakoś obniżyć libido? Pytam serio. Jakieś ćwiczenia, medytacja, hobby, tylko nie tabletki. Zauważyłem że jestem strasznie sfrustrowany i to się mocno odbija na związku.
Próbowałem kiedyś rozmawiać z żoną i kończyło się to zawsze tym, że się na mnie obrażała, była niemiła, zrzucała winę na mnie i cały świat, mówiła że jak seks jest dla mnie taki ważny to mam sobie znaleźć inną, może „jakąś byłą dziwkę która będzie się
Próbowałem kiedyś rozmawiać z żoną i kończyło się to zawsze tym, że się na mnie obrażała, była niemiła, zrzucała winę na mnie i cały świat, mówiła że jak seks jest dla mnie taki ważny to mam sobie znaleźć inną, może „jakąś byłą dziwkę która będzie się
2. Hej @losbomberos88 , Kolejne opóźnienia z oddaniem do użytku trzeciego bloku (EPR) w elektrowni jądrowej Olkiluoto. Obecne plany zakładają oddanie bloku do użytku na początku stycznia 2020 roku. (To może jednak jechać tam do roboty? xD)
3. Na czwartym bloku (WWER-440) Nowoworonieżskiej elektrowni jądrowej rozpoczęto modernizację ECCSów, czyli systemu awaryjnego chłodzenia rdzenia reaktora (rus. САОЗ), po tej modernizacji i po planowanych kolejnych 40 w całym bloku zostanie on ponownie oddany do użytku z wydłużonym czasem eksploatacij na kolejne 15 lat. Na zdjęciu zmodernizowana część sterowni czwartego bloku. Фото: Евгения Россинская
4. Centrus Energy Corp i X-energy mają rozpocząć wstępny projekt instalacji do wytwarzania zaawansowanych paliw dla energetyki jądrowej bazuąc na paliwie TRISO firmy X-energy.
Strona reaktora Xe - 100.
5. Prezydent Francji oświadczył, że Francja będzie zmniejszać udział energetyki jądrowej w swojej sieci elektroenergetycznej wolniej niż planowano, ale decyzja o budownie nowych reaktorów nie zostanie podjęta wcześniej niż w połowie 2021 roku.
6. Rosenergoatom oświadczył, iż na czwartym bloku Kurskiej elektrowni jądrowej (RBMK-1000) rozpocznie się produkcja kobaltu - 60. Produkcja Co - 60 ma miejsce również w Smoleńskiej i Leningradzkiej elektrowni jądrowej.
#ejdlakazdego <- mój tag, nie chcesz czytać jądrowych niusów - czarnolistuj
#energetyka #energetykajadrowa
#gruparatowaniapoziomu #europa
Państwa, których tyczy się wpis:
#francja #rosja #usa #finlandia
@markedone: porażka.. oby nasz rząd nie wpakował się chociaż w podobny projekt
co o tym sadzisz?
kto w Azji ma jeszcze taki potencjał?
Obecnie Koreańczycy sobie całkiem dobrze radzą (APR1400).
ABWR, też brałbym pod uwagę oraz całkowicie przekreśliłbym ESBWRa.
Nie wiem jak się odnieść do Chińczyków, bo oni budują chyba każdy możliwy reaktor. :x
Kanada:
Jest jeszcze nowsza wersja CANDU.
USA, Westinghouse( kupione przez Toshibe)
AP1000, jakoś moje odczucia co do tego reaktora zbliżają się trochę do tych, które mam do EPRa.
ale ABWR i ESBWR to ta sama firma GE-Hitachi, czemu 1 tak a 2 nie? czy dlatego, że abwr udało się już wybudować a esbwr jest tylko papierowe? GE ma ostatnio spore problemy finansowe.
Czemu tylko kanadyjczycy robio reaktory cziężkowodne? czy dlatego, że działaja na niewzbogaconym uranie a oni są tacy pacyfiści?
Czyli realny wybór (polityczny i ekonomiczny) to reaktor z Kanady (papierowy candu1000) albo Korei (apr1400)?
Tak, chcieli uniknąć wzbogacania uranu.
To należałoby policzyć i ogarnąć sposoby finansowania i całą resztę ekonomi z tym związaną. Nie wiem jak nasz rząd to chce zrobić. Chociaż skoro stać nas na 500+ to kosztem pięciu lat programu można postawić dwa reaktory
p.s. nie wierze, że ten reaktor kiedykolwiek w PL powstanie