Wpis z mikrobloga

Pomoże mi ktoś znaleźć coś podobnego do Zero Delay USB Encoder na allegro? Za cholerę nie wiem jak to wyszukać.
Znalazłem na aliexpress ale potrzebuję z allegro lub z jakiejś rodzimej strony.

Chcę zrobić sobie Button Boxa do #ets2 i jestem w trakcie kompletowania potrzebnych rzeczy do tego projektu. Zastanawiam się pomiędzy użyciem #arduino Micro Pro a właśnie takim usb encoderem.

Jest to mój pierwszy taki projekt #diy i początki z elektroniką ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Będzie to coś zbliżonego do takiego jak pic rel.

W projekcie będzie użyta stacyjka, przycisk Start Stop, 4 przełączniki on/on, 12 przycisków małych, 1 gałka(potencjometr) do świateł, 1 przycisk duży do świateł drogowych. I kilka diod.
Mam nadzieję, że uda mi się sprawić aby diody sygnalizowały kierunki, światła itp.

Gdyby był ktoś chętny, w razie czego, pomóc mi na priv z tym wszystkim, tj Arduino, programowanie, połączenie wszystkiego w jedną spójną całość - odwdzięczę się.

Jak ktoś jest zainteresowany to otwieram tag #buttonbox (tym razem nie porzucę tego projektu) na którym będę wrzucał na bieżąco postępy z prac, które zapewne zaczną się po weekendzie gdy dotrą do mnie wszystkie potrzebne rzeczy.

#elektronika
borysszyc - Pomoże mi ktoś znaleźć coś podobnego do Zero Delay USB Encoder na allegro...

źródło: comment_TWX5Xfjd0ACRsyqDNzMcjY4Yofhx4Dm9.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gostas: Zaobserwuj tag #buttonbox, będę wołał plusujących ten wpis również.
Jest to dla mnie ciężki projekt w c--j ponieważ nawet nie rozróżniam przycisków zwiernych od rozwiernych, chwilowych itp. Czarna magia ;D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@borysszyc: też kiedyś chciałem zrobić takie stanowisko-symulator do ets i fs, ale jak są chęci i czas na budowę to nie ma siana, a jak jest siano na projekt to nie ma czasu na budowę i tak to się żyje xD powodzenia jeszcze raz cumplu!
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@borysszyc: Follow na tag. A teraz, możesz uchylić rąbka tajemnicy, bo wszystko ładnie widzę wyliczone, co te 4 przełączniki i 12 przycisków będzie obsługiwać? Dlaczego potencjometr do świateł?
  • Odpowiedz
@airavandrel: Nie jest ładnie wyliczone, wstępne obliczenia co jest potrzebne do zrobienia tego.
Przyciski jak i przełączniki będzie można ustawić jako cokolwiek. Cały sprzęt ma być wykrywalny jako joystick USB.
W moim zamyśle będzie sterowanie stricte w ETS2, więc tak:
Przełączniki będą do podnoszenia/opuszczania osi naczepy i ciągnika, przełącznik do podłączania naczepy i jeden luźny.
Przyciski do świateł awaryjnych, wycieraczek, blokady dyferencjału, świateł ostrzegawczych (beaconów), zmiany skali mapy na GPS, zmiany informacji na desce rozdzielczej i reszta do ustawienia.
Stacyjka do zapłonu, jeden przycisk do
  • Odpowiedz
@airavandrel: Coś takiego, ale nie wiem czy gra ogarnie to, że to jest przełącznik. Zrobię jednak zwykłego pstryczka. Muszę zredukować koszty. Bo z przesyłką wynosi mnie ponad określony budżet.
  • Odpowiedz
@airavandrel: Masz jakieś pojęcie o elektronice? Powiesz mi czy w takiej sytuacji żeby to działało jak przycisk na klawiaturze to lepsze będą przełączniki bistabilne czy monostabilne?
  • Odpowiedz
  • 0
@borysszyc jak chcesz, żeby przycisk działał tak jak ten od dzwonka, czyli działał tylko w chwili naciśnięcia to weź chwilowe czyli monostabilne (mono czyli pojedynczy, odnosi się to ilości pozycji w której może zatrzymać się przycisk). Bistabilne to przyciski, które mają 2 pozycje, w których sam może zatrzymać się przełącznik, czy np tak jak włącznik ścienny do światła
  • Odpowiedz
@borysszyc: Z przyciskami zwróć jeszcze uwagę jakie długie one są, ja jak robiłem swojego buttonboxa kupiłem jakieś na aliexpress i okazało się że są długie ( ͡° ʖ̯ ͡°) i potem obudowe musiałem dużą dać i niezbyt fjanie to wyglada.
  • Odpowiedz
wykrywalny jako joystick USB

@borysszyc: z Arduino z atmegą 32u4 (np. Leonardo czy te drugie co podałeś) z łatwością możesz emulować klawiaturę i mysz, po co joystick? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do przycisków ogólnie, to poczytaj o zjawisku drgania styków (bouncing). Jak się tym nie zajmiesz, to może być tak, że klikasz raz przycisk od świateł, a wykrywa kilka bardzo szybkich kliknięć, co oczywiście może
  • Odpowiedz
  • 0
@ZaQ_1 Tak właśnie będę robił, micro pro+mmjoy2
Zegarów nie będę robił narazie. Zostanę przy telemetry na telefonie ( ͡º ͜ʖ͡º)
A filmy od amstudio oglądam.
  • Odpowiedz
Potencjometr do trybu świateł, wyłączone/dzienne/mijania.

@borysszyc: nie prościej przełącznik? Po co tu pchać potencjometr i jak byś chciał to ogarnąć potencjometrem?
  • Odpowiedz