Aktywne Wpisy
miekki_am +129
Czytając gorące, dowiedziałem się, że roczniki 87-90 wygrały życie i - jako ostatnie roczniki - mogły kupować #nieruchomosci po niskich cenach. Otóż, kur**, nie. Opowiem anegdotę na własnym przykładzie. Studia skończyłem w 2012 roku, gdy oficjalne bezrobocie wśród ludzi młodych wynosiło ok. 25%. Moja ówczesna dziewczyna, a obecnie żona, również w tym czasie kończyła studia. Chcieliśmy zostać w mieście, w którym studiowaliśmy, spoza top 5, ale prawie rok rozsyłania CV,
PotwornyKogut +49
jestem stary... pamiętam np. że na końcu lat 80 po osiedlach jeździli tacy dziadkowie od ostrzenia noży, siekier, nożyczek itp (przynajmniej w mojej okolicy, północna Polska).
mieli takie specjalne rowery z zamontowaną szlifierką, napędzaną paskiem od koła.
żeby rower nie odjechał, zamiast bagażnika. miał podstawkę obracającą się na osi koła, dziadek przed uruchomieniem szlifierki podstawiał ją pod tył roweru. ostrzył pedałując w miejscu.
żeby zwabić ludzi, dziadkowie po zainstalowaniu się na podwórku
mieli takie specjalne rowery z zamontowaną szlifierką, napędzaną paskiem od koła.
żeby rower nie odjechał, zamiast bagażnika. miał podstawkę obracającą się na osi koła, dziadek przed uruchomieniem szlifierki podstawiał ją pod tył roweru. ostrzył pedałując w miejscu.
żeby zwabić ludzi, dziadkowie po zainstalowaniu się na podwórku
źródło: temp_file3783573431918581977
Pobierz

Znalazłem na aliexpress ale potrzebuję z allegro lub z jakiejś rodzimej strony.
Chcę zrobić sobie Button Boxa do #ets2 i jestem w trakcie kompletowania potrzebnych rzeczy do tego projektu. Zastanawiam się pomiędzy użyciem #arduino Micro Pro a właśnie takim usb encoderem.
Jest to mój pierwszy taki projekt #diy i początki z elektroniką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Będzie to coś zbliżonego do takiego jak pic rel.
W projekcie będzie użyta stacyjka, przycisk Start Stop, 4 przełączniki on/on, 12 przycisków małych, 1 gałka(potencjometr) do świateł, 1 przycisk duży do świateł drogowych. I kilka diod.
Mam nadzieję, że uda mi się sprawić aby diody sygnalizowały kierunki, światła itp.
Gdyby był ktoś chętny, w razie czego, pomóc mi na priv z tym wszystkim, tj Arduino, programowanie, połączenie wszystkiego w jedną spójną całość - odwdzięczę się.
Jak ktoś jest zainteresowany to otwieram tag #buttonbox (tym razem nie porzucę tego projektu) na którym będę wrzucał na bieżąco postępy z prac, które zapewne zaczną się po weekendzie gdy dotrą do mnie wszystkie potrzebne rzeczy.
#elektronika
źródło: comment_TWX5Xfjd0ACRsyqDNzMcjY4Yofhx4Dm9.jpg
PobierzJest to dla mnie ciężki projekt w c--j ponieważ nawet nie rozróżniam przycisków zwiernych od rozwiernych, chwilowych itp. Czarna magia ;D
Przyciski jak i przełączniki będzie można ustawić jako cokolwiek. Cały sprzęt ma być wykrywalny jako joystick USB.
W moim zamyśle będzie sterowanie stricte w ETS2, więc tak:
Przełączniki będą do podnoszenia/opuszczania osi naczepy i ciągnika, przełącznik do podłączania naczepy i jeden luźny.
Przyciski do świateł awaryjnych, wycieraczek, blokady dyferencjału, świateł ostrzegawczych (beaconów), zmiany skali mapy na GPS, zmiany informacji na desce rozdzielczej i reszta do ustawienia.
Stacyjka do zapłonu, jeden przycisk do
?
A skoro już robisz buttonboxa ze stacyjką to luknij ten film https://youtu.be/L59NL9EuEdM
Łatwym sposobem możesz dobudować działające zegary
@borysszyc: z Arduino z atmegą 32u4 (np. Leonardo czy te drugie co podałeś) z łatwością możesz emulować klawiaturę i mysz, po co joystick? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do przycisków ogólnie, to poczytaj o zjawisku drgania styków (bouncing). Jak się tym nie zajmiesz, to może być tak, że klikasz raz przycisk od świateł, a wykrywa kilka bardzo szybkich kliknięć, co oczywiście może
Zegarów nie będę robił narazie. Zostanę przy telemetry na telefonie ( ͡º ͜ʖ͡º)
A filmy od amstudio oglądam.
@borysszyc: nie prościej przełącznik? Po co tu pchać potencjometr i jak byś chciał to ogarnąć potencjometrem?