Wpis z mikrobloga

@komoornik: @rentonB: bez przesady panowie. Jeżeli to jest system aktywny - z czujnikami w kołach - nic nie trzeba zmieniać, i dzieje się to od razu. Pomiar jest praktycznie natychmiastowy.
Inaczej wygląda sytuacja gdy pomiar jest dokonywany pasywnie poprzez czujniki ABS, wtedy może być tak jak piszecie.

@eMDeeM co to za samochód?
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@eMDeeM:
Wiem
U mnie jest tak, że gdy dopompuję, i ciśnienie jest prawidłowe komunikat dalej się wyświetla.
Po wyłączeniu i włączeniu kluczyka ginie ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 0
@eMDeeM: pierw trzeba zatwierdzić nowe ciśnienie w komputerze pokładowym. Bo mogło być tak że ustawiłeś kiedyś 2.7 bara mimo że na słupku masz 2.5 no i jak teraz dałeś według tabeli to według komputera pokładowego masz cały czas za mało. Jak masz czujniki to może być też tak że trzeba je zewnętrznym urządzeniem nowo programować jak w Fordzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: Mercedes ma czujniki na wentylach i pomiar masz dopiero po kilku kilometrach. Także nie pisz głupot. Po za tym na ekranie w aucie op jest sprawdzić ciśnienie we wszystkich więc pewnie nawet czujników nie ma tylko ma system na ABS
  • Odpowiedz
  • 0
@robertx: nie :D
@ksiak: Range Rover Sport 2018
@wxx71: dopompowalem, przejechałem z 10 km i nadal wisi. Znajdę chwile to pogrzebie w komputerze, być moze jest tak jak mówisz. Ale cos juz przeczytałem i serwisach :/ a jutro mak trasę wiec wziąłem to na powaznie :/
  • Odpowiedz
  • 0
@eMDeeM: jeżeli masz ciśnienie w porządku i nie spada to możesz to zignorować i zająć się tym kiedy masz czas. Range rover to masz czujniki na wentylach. Na bank gdzieś w kompie pokładowym jest opcja żeby ustawić standardowe ciśnienie
  • Odpowiedz
  • 0
@wxx71: na wentylach mówisz, czyli możliwe jest ze brak nakrętki na wentyl powoduje ten błąd? Bo właśnie zauważyłem ze nie mam jednej
  • Odpowiedz
  • 1
@eMDeeM: to nie ma nic do rzeczy. Czujniki są w środku i nie ma tam żadnego dostępu światła, wody etc. Ewentualnie rozładowały się w nich bateryjki, ale auto 2018 rok... To raczej też nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: BMW ma to samo. Wtedy zmierzone ciśnienie jest mega dokładne bo jest poprzedzone jazdą. Inne systemy nie uwzględniają tego, że np po przejechaniu kilku kilometrów opony np po założeniu nowych się układają lub w lato są cieplejsze przez co ciśnienie też jest wieksze.
  • Odpowiedz
BMW ma to samo. Wtedy zmierzone ciśnienie jest mega dokładne bo jest poprzedzone jazdą. Inne systemy nie uwzględniają tego, że np po przejechaniu kilku kilometrów opony np po założeniu nowych się układają lub w lato są cieplejsze przez co ciśnienie też jest wieksze.

@wxx71: ciekawa teoria, niestety wadliwa. Czujniki w kołach przekazują informację o ciśnieniu na bieżąco w trakcie jazdy. W momencie postoju zwykle "milczą" i dopiero należy użyć "wzbudzacza"
  • Odpowiedz