Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1115
Po dziesięciu latach biernego przeglądania forum przyszedł niestety dzień w których chciałbym poprosić Was o dobre myśli i modlitwę. U mojej 30 letniej żony zdiagnozowano nowotwór z przerzutami - rokowania są kiepskie ale się nie poddam.
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..
Dla nas i naszej małej córki . Dziękuję za każdą dobrą myśl..

mirko_anonim +28
✨️ Inwestowanie w Giełdę: Czy Warto Zaryzykować? Ⓘ
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡
Żona prosiła, żebym wyciągnął 30k z 2% lokaty i wrzucił to na 4 miesiące do innego banku póki mają tam promocyjne oprocentowanie w tym czasie.
Powiedziałem, żeby mi zaufała bo dam radę wyciągnąć dużo większy zysk na giełdzie.
Na obecną chwilę trochę się myliłem, ale nic jej nie mówię.
Czy żeby wyjść chociaż na zero, muszę puścić drony na granicę albo na ogrody prezydenckie? ( ͡° ʖ̯ ͡

Od jakiegoś czasu uczę się języka chińskiego - odmiany mandaryńskiej. Pomyślałam, że może kogoś również zainteresuje nauka tego języka oraz poznawanie kultury i historii Chin. Co drugi dzień postaram się wrzucać jeden znak wraz z tłumaczeniem, jego historią i przykładowym zdaniem, w jakim może się pojawić na przemian z informacjami na temat kultury i historii Chin.
Pismo chińskie składa się ze znaków. Jeden znak z reguły odpowiada jednej sylabie. Zatem wyraz dwusylabowy składa się z dwóch znaków, trzysylabowy - z trzech sylab itd. Obecnie znaki zazwyczaj składają się z dwóch elementów: fonetycznego, wskazującego na sposób wymowy, i znaczeniowego. W piśmie chińskim istnieje ok. 50 000 znaków. Co ciekawe, język chiński jest systemem otwartym, co oznacza, że wciąż powstają nowe znaki. Aby komunikatywnie porozumiewać się w języku chińskim, wystarczy znajomość kilku tysięcy znaków, a i tak nie jest to takie proste!
W celu ułatwienia życia cudzoziemcom i ułatwienia pisania znaków chińskich wprowadzono zapis hanyu pinyin, czyli oficjalną transkrypcję standardowego języka mandaryńskiego na język łaciński. Pinyin jest obecnie akceptowany i stosowany przez większość instytucji międzynarodowych. Jest to bardzo pomocne w przypadku, kiedy chcemy znać poprawną wymowę poszczególnych wyrazów. Naukę możemy zacząć od samego pinyin, jednak bardziej efektywne jest łączenie nauki znaków z transkrypcją. Naukę pisma i transkrypcji traktujemy jako dwa osobne elementy.
Chcecie zacząć się uczyć języka chińskiego? Polecam aplikacje HelloChinese i DuoLingo. W tej pierwszej możecie nauczyć się pisania znaków za pomocą palca.
Jeśli temat Was interesuje, śledźcie tag #chinskizwykopem. Czekam na Wasze sugestie. O czym chcielibyście wiedzieć?
#naukachinskiego #jezykchinski #chinski