Jak w tym kraju ma być dobrze i młodzi lekarze mają zostawać w kraju jak dzieją się takie rzeczy jak na poniższym zdjęciu? Lekarz po 6 latach specjalizacji dostaje umowę prawie 2x mniejszą niż będąc rezydentem (po niedawno wywalczonych podwyżkach i bonie lojalnościowym). Dalej jesteśmy fabryka lekarzy dla krajów zachodnich. Umowa oczywiście niepodpisana, torby spakowane. Stonoga.jpg #medycyna #polska #neuropa #4konserwy
Obecnie jestem na V roku i zawsze mega mnie śmieszy jak ktoś krzyczy, że nasze wykształcenie kosztuje 500k PLN XD. CHYBA ZA PRĄD ZUŻYTY NA WYŚWIETLENIE PREZEK. Największe kwoty idą chyba na wynagrodzenie osób prowadzących zajęcia, a z tego co wiem to marna kasa. Wszystkie podręczniki musimy sobie kupić sami, fartuchy, scrubsy, stetoskopy też. Zebranie wywiadu z pacjentem nic naszego państwa nie kosztuje, tak samo jak stanie obok operatorów na bloku operacyjnym,
@su1ik: no ale ile zarabiasz z dyżurami i siedzieniem w prywatnych gabinetach ( ͡º͜ʖ͡º) uwielbiam ten argument, jasne że pracując 12h dziennie da się wyżyć, ale to nie o to chodzi, każdy może pracowac na kilka etatów i dobrze zarabiać
@publiczny2010: Na studiach uczą, a pózniej uczy też praktyka - poziom wypowiedzi należy dostosowywać do poziomu intelektualnego rozmówcy. Unika się wtedy pomyłek takich jak to, że ktoś nie zrozumie o czym mówisz. Jak pokazałeś wyżej w przypadku słowa asystent na przykład. Z tym, że ja rozmawiając z kimś na poziomie mogę przeskoczyć na poziom wyżej, a ty tkwisz tam, gdzie tkwiłeś. ;-)
@Strahl: Ale #!$%@? musi być w tych Niemczech. Niby zarabiasz dobrze. Niby jest wysoka kultura pracy. Niby Niemcy są lepszym narodem. Ale każdy wieczór spędzasz w polskim internecie - tak bardzo Ciebie tam traktują za podludzia z Polski, że nie chce się z Tobą nikt zadawać? Czy co? Ja jakbym wyemigrował z Polski, to dlatego, że nie chcę być związany z tym krajem. Jedynie z rodziną bym trzymał kontakt, ale
@Strahl: Jeśli chcesz tylko przeglądać memy, to nie musisz w żaden sposób wdawać się w dyskusje i tworzyć ponad 7 tysięcy komentarzy. Oszczędność czasu, mógłbyś wtedy wydawać ten super hajs z Niemiec. Jakbym siedział w Niemczech pracując jako lekarz, to jedyny powód dla którego bym pisał komentarze w polskim internecie, to by przekonać siebie, że te zarobki wcale nie są takie fajne, bo zarabiam tyle co niemiecki robotnik, jestem traktowany
@thcluboy: nie wiem, to fota z fejsa PR @maciek-rudol: #!$%@? się do kogoś, że siedzi na stronie że śmiesznymi obrazkami? Białek wie, że robisz mu czarny PR? Osoby mieszkające za granicą od zawsze były tu mile widziane, poszerzały horyzonty, ale co ty możesz wiedzieć. Jak ja zakładałem tu konto to na klocka mówiłeś pep
@su1ik: Brawo, masz konto na wykopie rok dłużej ode mnie. Widzę, że wysoko sobie postawiłeś poprzeczkę życiowo, w tym czym chciałeś się przed ludźmi pochwalić.
@maciek-rudol: I nikt nie mówi o super hajsie z Niemiec - jest wyłącznie normalny, pozwalający żyć na normalnym poziomie, czasem zaszaleć, nie oglądać każdego pieniążka i nie żyć jak zwierze. Tak niewiele a tak wiele. Skończysz studia, pożyjesz bez kroplówki od rodziców to się zorientujesz jak życie wygląda. ;)
W cięższych zawodach, większa odpowiedzialnością karna sa jeszcze nizsze pensje na start i pierwsze 2-3 lata. W mojej 1 pracy zarabiałem 1800zł netto, w 3 - 2400 netto. 3700 brutto wziąłbym chętnie wtedy.
W Anglii zaś mój odpowiednik - 32 000F/ rocznie (- podatek) ( ͡°͜ʖ͡°)
Dla mnie od roku 2017 polska to kraj gówno. Z różnych przyczyn. Może czas powoli pakować walizki.
#medycyna #polska #neuropa #4konserwy
Ja jakbym wyemigrował z Polski, to dlatego, że nie chcę być związany z tym krajem. Jedynie z rodziną bym trzymał kontakt, ale
Komentarz usunięty przez autora
btw. a ile za zasługę lat wg Regulaminu Wynagrodzenia?
Jakbym siedział w Niemczech pracując jako lekarz, to jedyny powód dla którego bym pisał komentarze w polskim internecie, to by przekonać siebie, że te zarobki wcale nie są takie fajne, bo zarabiam tyle co niemiecki robotnik, jestem traktowany
@maciek-rudol: #!$%@? się do kogoś, że siedzi na stronie że śmiesznymi obrazkami? Białek wie, że robisz mu czarny PR? Osoby mieszkające za granicą od zawsze były tu mile widziane, poszerzały horyzonty, ale co ty możesz wiedzieć. Jak ja zakładałem tu konto to na klocka mówiłeś pep
Komentarz usunięty przez autora
W Anglii zaś mój odpowiednik - 32 000F/ rocznie (- podatek) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dla mnie od roku 2017 polska to kraj gówno. Z różnych przyczyn. Może czas powoli pakować walizki.