Aktywne Wpisy

serio_serio +356
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Greensy +126
Od czasu wypuszczenia "Epstein files", siedzę na reddicie dość sporo czasu by zrozumieć ile wątków jest w tym zbiorze danych, a także samemu sprawdzam źródła i czytam co ważniejsze maile.
Ogromny zbiór danych o ludziach których większość z nas zna, ale z zupełnie innej strony.
Wchodzę dzisiaj na wykop by zobaczyć co na to polscy eksperci no i nie zawiodłem się.
Skupianie
Ogromny zbiór danych o ludziach których większość z nas zna, ale z zupełnie innej strony.
Wchodzę dzisiaj na wykop by zobaczyć co na to polscy eksperci no i nie zawiodłem się.
Skupianie

1. Używacie "zwykłego" Springa (tzn. servletowego) czy w wersji Reactive? Gdzieś na produkcji jest używany? Prawie w ogóle nie widać tutoriali i książek do tej wersji Reactive.
2. Co to jest Spring Reactor(Project Reactor)? Myślałem, że są dwie ścieżki: wersja "zwykła" servletowa, albo reaktywna Reactive (tak jak na obrazku poniżej). A tu wychodzi, że jest jeszcze jakiś Reactor (i z obrazka wychodzi, że może być używany w obu ścieżkach). Do czego to tak naprawdę potrzebne?
3. Czy używacie tego Reactora? O nim to już w ogóle jest mało materiałów. Ktoś tego używa na produkcji?
https://spring.io/ (obrazek stąd)
https://projectreactor.io/
źródło: comment_Xp2GwlQvk5m4h7MVRx5IINK5RaWCZq2j.jpg
PobierzUżywam stacka Springa:
@witajswiecie: SSE to Server-Sent Events?
WebSockety to asynchroniczny zamiennik synchronicznego HTTP. Idzie bezpośrednio po TCP, bo po HTTP jest z definicji synchroniczny (pomijając różne sztuczki jak long polling czyli trzymanie połączenia lub odpytywanie co x ms). Czyli całkiem inny
@UberRam: dzięki, przyda się. Ale to właśnie Spring Reactive. Tutaj widać, że coś się rusza. Ale co ze Spring Reactor?
1. Servletowy stack w zupelnosci wystarczy dla wiekszosci zastosowan. Reactive pozwala optymalniej wykorzystac zasoby, ale imho jest mniej czytelny i trudniejszy do debugowania. Z drugiej strony, jesli masz do czynienia ze strumieniami asynchronicznych zdarzen, to moze to byc calkiem przyjemny model programowania.
2. Reactor to implementacja silnika reaktywnego - bardzo ogolnie mowiac to taki scheduler majacy pule watkow do ktorych delegowana jest cala praca. Roznica jest taka, ze gdy
z resztą nie biorę tego przykładu z nikąd bo w aktualnym projekcie w którym
1., 3. Czyli w normalnych zastosowaniach Servletowy. Ale z użyciem np. WebSocket, kolejek RabbitMQ, Kafka Stream, Akka, NoSQL (MongoDb, Neo4j, Redis) to już ma sens Reactive.
2. Chyba nie do końca
@witajswiecie: zwracanie w kontrolerach jakiegoś typu to tylko cukier składniowy. Pod spodem do czegoś to jest konwertowane. W Servletowych aplikacjach jest to JSON w HTTP.
Tutaj mówisz, że jest to json+stream lub text/event-stream, czyli wychodzi, że Server-Sent Events to kolejna technologia transportu. Coś na
@witajswiecie: nie lepiej było to zrobić, którymś z tych sposobów (zakładam, ze to backend-backend):
1. W drugim systemie wystawić endpoint, do którego strzelałaby aplikacja, w której zmienia się stan. W ten sposób by ją powiadamiała (a byłoby synchroniczne, asynchroniczność nic tu nie przenosi). Co prawda w drugiej
zajmuję się na co dzień ściśle backendem wiec nie odpowiem na to pytanie szczegółowo, pewnie jakimś polyfillem, od frontendu mamy osobny zespół, wystarczy mi wiedza ze działa i zostało ogarnięte szybko :)
@mk321: ok, chyba znalazłem:
@witajswiecie: z tego co kojarzę to SockJS trzeba też zaimplementować na backendzie. Ale może u was był wystarczający tylko polyfill na IE na froncie (to już mnie nie obchodzi, bo też na froncie dużo nie siedzę).
@Kresse: masz rację, chyba znalazłem:
@witajswiecie: jeszcze to podsumuję jakby ktoś kiedyś czytał.
SSE (Server-Sent Events), to jest właśnie taka specyfikacja. W dokumentacji jest nawet o
Ale nie mogę znaleźć żadnego porządnego źródła do nauki (╯︵╰,)