Wpis z mikrobloga

@madlung: dokładnie, wszystkie transakcje dzieją się offchain w blockchain zapisują się tylko stany przy zamknięciu kanałów, czyli historii brak
jak chcesz dokładne wyjaśnienia to wołaj cybera
  • Odpowiedz
@madlung: Historia transakcji zapisuje się w węzłach. Żeby ukryć transakcje musiałyby dwa węzły otworzyć kanał bez pośrednika i nie rozgłaszać się do innych węzłów, działało by to chyba aż do zamknięcia kanału. Czyli bez sensu :)
  • Odpowiedz
@cypherpunkbtc: Ale jakie to ma znaczenie jak po zamknięciu kanału i tak widać kto komu przelał środki a poza tymi dwoma osobami nie da się wysłać ich gdzie indziej..

Zamiast "historia transakcji" powinienem użyć "stan kanałów"

Zresztą sam do końca nie jestem pewien czy tu nie pisze głupot :)
  • Odpowiedz
@NinjaXxX: no ale kanał może istnieć długo, póki ma środki, a w blockchain zapisze się tylko stan wyjściowy, a pomocą kanału możesz realizować transakcje z róznymi kupcami czy sprzedawcami
więc po zamknięciu kanału w blockchain nie będzie po nich sladu
ale nie wiem czy sieć LN trzyma taką historię po zamknięciu
@cyberpunkbtc ?
  • Odpowiedz
@cypherpunkbtc: Tak jak pisałem post wyżej żeby ukryć transakcje musiałaby być ona między dwoma użytkownikami nie połączonymi do innych węzłów. Również chętnie wysłucham opinii Cybera :)
  • Odpowiedz
@NinjaXxX: Odwrotnie. Gdybyś połączył się bezpośrednio do kogoś to po zamknięciu kanału byłoby widać że do niego coś wysyłałeś (tylko który komu ile razy wysyłał nie byłoby widać).
Jak otwierasz kanał z jakimś nodem i on jest pośrednikiem to nie widać do kogo ty wysyłasz ostatecznie, tylko że do tego noda. Tx nie są rozgłaszane pomiędzy innymi węzłami i nie są nigdzie zapisywane
  • Odpowiedz