Aktywne Wpisy
Kagernak +223
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
brazowooka_eS +557
Wiem, że dla niektórych to totalna bezbecja, ale dla mnie filmy typu Naga B--ń, Szklanką po łapkach, Sciągany, Czy leci z Nami pilot? to mega filmy, na których miałam kiedyś totalny ubaw i nawet dzisiaj potrafią dalej mnie rozśmieszyć xD
Fascynuje mnie idea, że w systemie marksistowskim jednego dnia można być rybakiem innego dnia piekarzem i tak dalej. Jest jakieś opracowanie tej koncepcji? Wydaje się bliska trochę chrześcijańskiemu dystrybucjonizmowi (czyli idea trzech akrów i krowy) acz oczywiście to nie to samo.
Z tej strony chciałem podziękować @Kampala za wspaniałe źródła filozofii marksistowskiej.
#filozofia #marks #antykapitalizm #neuropa
Komentarz usunięty przez autora
@Drakii: Hegla, świetna rzecz
@Al-3_x: I był antysemitą. Nieźle, co?
@Al-3_x: Zainteresować mnie zainteresuje, ale pewnie będzie to zainteresowanie brzydotą. Zawsze jest ukochany dystrybucjonizm i jego wyraz -Tolkien
Dystrybucjonizm jest ciekawy ale chyba bardziej przemawia do mnie mimo wszystko korporacjonizm.
W skrócie rewolucja konserwatywna postrzegała socjalizm nieco inaczej niż marksiści.
Tu masz ciekawy tekst na ten temat.
https://konserwatyzm.pl/ernst-juenger-i-niemiecka-rewolucja-konserwatywna/
@Al-3_x: Znam z opracowań i koncepcji wobec różnych zjawisk. Chesterton to także must see książka w Klubie Jagiellońskim. Szanuję go, ale nie zgadzam się w podejściu do Rewolucji Francuskiej.
@Al-3_x: Ale taki uniwersytecki cechowy a nie faszystowski?
@Al-3_x: Czystego nie. Zresztą słowo "uprzedzony" niesie ze sobą jakiś pierwiastek irracjonalizmu. Uznaję, że niektóre założenia faszystowskie są po prostu nieprawidłowe lub nieprawdziwe. Antytradycjonalizm, modernizm architektoniczny (który cenię, ale jescze bardziej podziwiam klasycyzm) antyklerykalizm, już w zasadzie w efekcie faszyzmu politycznego- antyduchowość.
No i to podejście do religii, brrr. Dla mnie wciąż wartościowa (a i do wykorzystania w praktyce) jest teologia polityczna