Aktywne Wpisy
Fragment gazety z ostatniego tygodnia sierpnia 1939. Dzisiaj to by was uspokoiło? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#wojna #pytanie #ww3 #ukraina
Żródło: https://polona.pl/item-view/44f91cae-10af-48fd-a8f3-bcb4a123aca8?page=0
#wojna #pytanie #ww3 #ukraina
Żródło: https://polona.pl/item-view/44f91cae-10af-48fd-a8f3-bcb4a123aca8?page=0
jestem bardziej meska od was #przegryw y
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.
Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są to porady które się aplikują do większości kiszonych warzyw.
Dałem akapity w spoilerach, bo wyszła ściana tekstu i chyba tak się będzie trochę wygodniej czytało.
Surowiec
Dodatki
Woda
Sól
W czym kisić
Kiszenie
Barszcz
Posłowie
#gotujzwykopem #kiszenie #wigilia #zdroweodzywianie
A nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
Swoją drogą robię też zakwas z Chioggi, jest prawie przezroczysty i różowy, jak kompot z rabarbaru.
Wzajemnie, Najlepszych Świąt i wesołych zakwasów :)
Dziękuję Ci za to ;)
Robisz jeszcze jakieś inne zdrowe specyfiki?
Zastanawiam się co zrobic z nadmiarem soku, który zostanie. Pasteryzacja? Czy wtedy kiszonka ma jeszcze jakieś właściwości zdrowotne?
Jeżeli przeprowadzisz pasteryzację to zabijesz wszystkie pożyteczne bakterie.