Wpis z mikrobloga

Wpis @paramyksowiroza: https://www.wykop.pl/wpis/36710477/caly-tydzien-czekalem-az-zrobi-mi-sie-zakwas-z-bur/
zainspirował mnie żeby stworzyć poradnik, jak przygotować zakwas z buraków. Święta za pasem więc to idealna okazja. Taki zakwas nie tylko pozwoli przygotować świetny barszcz - obligatoryjny na wielu wigilijnych stołach. Ale można go po prostu pić, ze względu na walory zdrowotne.

Przepis, i kiszenie w ogóle, jest szalenie prostą sprawą. Ale postaram się w miarę szczegółowo opisać proces, co, po co i dlaczego. I w zasadzie są to porady które się aplikują do większości kiszonych warzyw.

Dałem akapity w spoilerach, bo wyszła ściana tekstu i chyba tak się będzie trochę wygodniej czytało.

Surowiec




Dodatki





Woda



Sól



W czym kisić




Kiszenie






Barszcz


Posłowie


#gotujzwykopem #kiszenie #wigilia #zdroweodzywianie
Mirkosoft - Wpis @paramyksowiroza: https://www.wykop.pl/wpis/36710477/caly-tydzien-cz...

źródło: comment_vb5avav1W8ALQlZXoXBoAyIM04UjRAQ2.jpg

Pobierz
  • 12
@Majwerson: a jest kwaśny? Jeżeli tak to wszystko w porządku.

A nawet lepiej, bo taki jest bardziej ceniony. Mi tylko jeden wyszedł gęsty. I jest świetny. Nie wiem dlaczego dokładnie tak się dzieje. Ten który wyszedł gęsty trzymałem w wyższej temperaturze, więc może tutaj leży przyczyna.
@Majwerson: lekka słodycz jest jak najbardziej wskazana. Kolor faktycznie bardzo nietypowy. Powinien bardziej przypominać gencjanę. Ale być może miałeś jakąś nietypową odmianę. Często widzę w sklepach różne odmiany z których wszystkie są podpisane po prostu "Burak". O ile nie jest to coś zupełnie nietypowego jak Chioggia czy Golden Eye.

Swoją drogą robię też zakwas z Chioggi, jest prawie przezroczysty i różowy, jak kompot z rabarbaru.
@Mirkosoft: Dzięki za ten wpis, niedługo będę robić swoją pierwszą kiszonkę, wiec bardzo sie przydał ^^.
Zastanawiam się co zrobic z nadmiarem soku, który zostanie. Pasteryzacja? Czy wtedy kiszonka ma jeszcze jakieś właściwości zdrowotne?