Wpis z mikrobloga

Mimo, że - według wykopowych standardów - jestem tzw. lewakiem, uważam, że zakazanie Marszu Niepodległości w Wawie to strzał w kolano. Dlaczego?

1. Da to amunicję dla tych, którzy chcieliby zakazać w przyszłości marszów środowisk liberalnych, np. LGBTiQ
2. Będzie stanowiło poważny argument dla cenzury prewencyjnej w Polsce. Na MN jest mnóstwo patologii, ale przychodzą tam także zwykli ludzie. W pokojowej atmosferze KAŻDY powinien mieć prawo zademonstrować swoje przekonania.
3. Polaryzuje jeszcze bardziej społeczeństwo. Po co?
4. Polacy sami muszą się przekonać, jakiej Polski chcą. Wybierając za nich, traci się poparcie.

Podsumowując, angielska pisarka, Evelyn Beatrice Hall napisała kiedyś słowa, które są dzisiaj moim mottem. Brzmią one: "Mogę nie zgadzać się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć." I myślę, że powinni je zapamiętać wszyscy, którzy uważają się za liberałów.

#neuropa #4konserwy #marszniepodleglosci #warszawa #polityka
  • 24
@graf_zero: oczywiście. Ale zakazywanie całego marszu to wylewanie dziecka z kąpielą. Nie rozwiąże sie tego problemu, a da się do ręki amunicję zwolennikom cenzury.
1. Da to amunicję dla tych, którzy chcieliby zakazać w przyszłości marszów środowisk liberalnych, np. LGBTiQ

@biesy: ostatnie wybory pokazały że duże i bardzo duże miasta wciąż głosują raczej na liberałów i centrum, i to się w najbliższych latach nie zmieni - a tak wybrane władze w dużych miastach raczej nie będą zakazywać.
jakoś tak Suweren wybrał...

"Mogę nie zgadzać się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo
@biesy: z punktu widzenia KO to polityczny majstersztyk, PiS chciał zejść przed wyborami po wyborców z centrum, a tutaj trzeba bronić otwarcie narodowców, bo z centrum to oni jedynie mogą zabrać elektorat, ten żelazny, który byłby z nimi na dobre i na złe, jest po stronie prawej. A ukłon w stronę narodowców nie tylko zrobi im bajzel w opinii europejskiej, ale też i skutecznie odstraszy centrum.
Swoją drogą, marsz musi być
więc nie dziwię się, że w obliczu masowych L4 HGW nie chce brać odpowiedzialności za zezwolenie na takie wydarzenie. Szczególnie, że już oddaje urząd.

@Defter: HGW pokazuje też trochę fhakha na koniec..
uważam, że zakazanie Marszu Niepodległości w Wawie to strzał w kolano.

@biesy: wystarczy pomyśleć 5 sekund aby wysnuć taki wniosek, jedni potrafią, inni nie.

Wg mnie za zablokowaniem Marszu Niepodległości stoi po prostu frustracja. Dziesiątki tysięcy Polaków nie może świętować stulecia niepodległości. Gdzie my żyjemy.
@biesy: ja po prostu zwracam uwagę, że koniec końców, tu wszystko zaczyna iść w stronę przyszłorocznych wyborów i owe decyzje nie zapadają z przypadku. Takowe skutki, które wymieniłeś, mogą mieć najzwyczajniej w świecie drugorzędne znaczenie dla ludzi, którzy ową decyzję podjęli, tyle.