Aktywne Wpisy
Naproksen +885
urarthone +622
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.5% (649)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.3% (78)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.2% (218)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.0% (23)
- Złodziej książek z USA 3.6% (86)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.7% (39)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 4.1% (98)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 49.6% (1171)
1. Da to amunicję dla tych, którzy chcieliby zakazać w przyszłości marszów środowisk liberalnych, np. LGBTiQ
2. Będzie stanowiło poważny argument dla cenzury prewencyjnej w Polsce. Na MN jest mnóstwo patologii, ale przychodzą tam także zwykli ludzie. W pokojowej atmosferze KAŻDY powinien mieć prawo zademonstrować swoje przekonania.
3. Polaryzuje jeszcze bardziej społeczeństwo. Po co?
4. Polacy sami muszą się przekonać, jakiej Polski chcą. Wybierając za nich, traci się poparcie.
Podsumowując, angielska pisarka, Evelyn Beatrice Hall napisała kiedyś słowa, które są dzisiaj moim mottem. Brzmią one: "Mogę nie zgadzać się z tym co mówisz, ale oddam życie, abyś miał prawo to powiedzieć." I myślę, że powinni je zapamiętać wszyscy, którzy uważają się za liberałów.
#neuropa #4konserwy #marszniepodleglosci #warszawa #polityka
reeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Sam też jestem za wolnością manifestowania poglądów i uważam że nie powinno się zakazywać takiej demonstracji z innego powodu niż bezpieczeństwo.
Ale jednocześnie nie jest tak że KAŻDY ma prawo się wypowiedzieć a my mamy stać i patrzyć.
Jak na marsz (w poprzednich latach) oficjalnie zaprasza się neonazistow, to o czym my mówimy? To NIE SĄ osoby które powinny przemawiać ponad białoczerwonymi flagami.
@biesy: ostatnie wybory pokazały że duże i bardzo duże miasta wciąż głosują raczej na liberałów i centrum, i to się w najbliższych latach nie zmieni - a tak wybrane władze w dużych miastach raczej nie będą zakazywać.
jakoś tak Suweren wybrał...
https://www.wykop.pl/link/4632167/comment/60017265/#comment-60017265
Jest to nie tyle cenzura, co uniemożliwienie korzystania z wolności zgromadzeń. i taki zakaz jest karygodny, tym bardziej że w sprawie poprzedniego marszu zadnych zarzutów nie było (to dlaczego ich nie było to inna sprawa :D)
@biesy: niech "normalna" reszta marszu pozbędzie się faszystów? zwłaszcza z organizatorów?
Swoją drogą, marsz musi być
@Defter: HGW pokazuje też trochę fhakha na koniec..
@biesy: wystarczy pomyśleć 5 sekund aby wysnuć taki wniosek, jedni potrafią, inni nie.
Wg mnie za zablokowaniem Marszu Niepodległości stoi po prostu frustracja. Dziesiątki tysięcy Polaków nie może świętować stulecia niepodległości. Gdzie my żyjemy.