Wpis z mikrobloga

Witam po przerwie! Dziś zapraszam Was do przepisu na francuską zupę cebulową, idealną potrawę na jesienne obiady i kolacje. Zupa cebulowa wygrała jedną z ankiet prawie pół roku temu zdobywając 909 głosów.

Zupa cebulowa to potrawa, która jest bardzo smaczna, sycąca oraz rozgrzewająca. Składniki do jej przygotowania znajdziemy chyba w każdym polskim sklepie, jedyny problem może stanowić naczynie do zapiekania, które nie każdy z Was może posiadać.

Oprócz przepisu mam też dla Was małe ogłoszenia:

1) wracam do publikowania przepisów z regularnością około raz na tydzień :)
2) wracamy do systemu z ankietami, chciałbym abyście nadal mieli wpływ na przepisy, które tworzę :)
3) w specjalnym komentarzu w znalezisku lub tutaj wpisujcie proszę potrawy, na które przepisy chcielibyście abym przygotował, postaram się uwzględnić je w ankietach.

Chciałem podziękować również wszystkim, którzy wspierają:
- wykopują
- komentują znaleziska
- publikują zdjęcia swoich potraw wykonanych z moich przepisów na mirko
- wysyłają prywatne wiadomości, itp.

Dziękuje również za pozytywny feedback jaki dostałem od Was podczas ostatniego WykopParty w Poznaniu :)

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

_____________________________________

PS

#kuchniamg78 - jeśli ktoś chce to zapraszam również do śledzenia tagu z przepisami :)

Wołam osoby, które wyraziły chęć wołania. Jeśli chcesz być dołączony do listy zaplusuj odpowiedni komentarz poniżej.
Jeśli Cię zawołałem, a nie chcesz być wołany zaplusuj inny komentarz.
MG78 - Witam po przerwie! Dziś zapraszam Was do przepisu na francuską zupę cebulową, ...

źródło: comment_2y4GIRW0xrbtBkg23tVtNGkafmkJaWsy.jpg

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
@Dindu_Nuffin: Z prostych i szybkich rozwiązań możesz użyć np. bulionetki albo rosołu jeśli Ci został. Na zachodzie można kupić bulion w kartonach, u nas może też jest (dawno mnie nie było i mam nadzieję, że wszedł).

Jeśli chcesz gotować bulion to najlepiej zrobić go od razu więcej bo sam proces gotowania powinien być długi (zrobię może o tym poboczny artykuł).
  • Odpowiedz
Jeśli zostałeś zawołany, ale NIE CHCESZ być wołany do przepisów to zaplusuj ten komentarz.
  • Odpowiedz
@MG78: Pamiętam jak na wyciecze szkolnej do Francji, siostry zakonne poczęstowały nas zupą cebulową. Pierwszy raz taką zupę jadłem i się zdziwiłem jak do tej pory nie natrafiłem na coś tak smacznego.
  • Odpowiedz
@Dindu_Nuffin: Kup składniki potrzebne do bulionu (w zależności czy chodzi o mięsny, mieszany, czy sam warzywny), gotuj wszystko na małym ogniu przez kilka godzin, a potem podziel na małe porcje i wrzuć do zamrażalnika. Potem, gdy potrzebujesz np pół litra bulionu, nie musisz gotować go za każdym razem.
  • Odpowiedz